Lluc Bertran: “Vull arribar a ser capità aquí al Mataró”

Conversem amb Bertran, peça clau del Quadis CN Mataró

lluc bertran cn mataró

En Lluc Bertran se sent com peix a l’aigua a Mataró (i no és només un acudit dolent perquè es passi tot el dia en una piscina). Enamorat de la ciutat que l’ha vist créixer, tant dins com fora l’aigua, confessa que no en vol marxar o que, si ho fes, seria per tornar. Bertran va debutar a la màxima competició nacional de waterpolo amb el CN Mataró quan era encara cadet de segon any, durant el 2015/16, i és internacional amb la selecció espanyola. Aquesta temporada, plenament al primer equip, s’ha convertit en una peça clau en el joc ofensiu del Quadis. Aquesta setmana, el conjunt mataroní afronta els quarts de "play-offs" contra el Mediterrani. De moment, ja té la primera victòria a la butxaca, i avui divendres afronta la tornada fora de casa.

Comencem per l'últim partit disputat el dimecres passat. Remuntada i 3 gols teus per superar el Mediterrani en el primer partit de "play-offs".

Són un equip fort i vam anar tota l'estona a remolc. Estem molt igualats, amb 4t i 5è lloc a la classificació, i al final el que compta són els petits detalls. Ara falta rematar el divendres.

Com l'espereu la tornada a Sants? [Avui divendres 3 de maig]

Haurem de jugar molt bon partit i fer les coses molt bé perquè ja els coneixem, tenen molta experiència i ells no perdonen, quan tenen una oportunitat ho rematen.

Suposo que hi ha moltes ganes de semifinals.

Sí. Ja hem fet bona temporada, però per acabar-ho d'adobar seria ideal arribar a semis. Crec que fa quatre o cinc anys que no s'arriba a semifinals i ara que tenim un 1-0 seria una molt bona oportunitat.

I després, poder superar una semifinal, no?

Sí, hi tant. Si arribéssim a semifinals, que encara falta rematar-ho, trobaríem el "tot poderós" Barceloneta i seria molt, molt difícil, però intentar-ho ho intentarem, està clar. A un partit encara podríem donar la sorpresa, però en una eliminatòria que és a tres partits, amb dos a la seva piscina, és molt més complicat.

Assegures que no ets un golejador, però ara mateix ets el tercer que més en marca de l'equip. [Lluc Bertran porta 28 gols marcats aquesta temporada, per darrera del capità Alex Codina (35) i el veterà i argentí Germán Yañez (31)]

Realment, jo no acostumo a xutar gaire, per posició sóc més assistent. És veritat però que aquesta temporada he començat a xutar molt més, m'he com deixat anar.

Et sents més confiat?

Sí, exacte. Aquest any, a l’estar entrenant matí i tarda amb el primer equip, a diferència de l'any passat que només feia les tardes, ens veiem moltíssim i això m'ha donat confiança amb ells i també poder agafar més responsabilitat dins l'equip.

lluc bertran cn mataró

I ara que entrenes tant, pots compaginar l'esport amb altres coses? Tinc entès que volies estudiar infermeria.

Sí, estic estudiant la carrera al Tecnocampus. L'any passat vaig patir molt fent batxillerat al CAR de Sant Cugat amb tots els viatges i entrenaments que portava a sobre... era molt més complicat compaginar-ho. Ara estic fent els estudis a temps parcial i estant aquí a Mataró mateix, guanyo molt més temps i és molt més fàcil.

Crec que fem servir una paraula erròniament moltes vegades, dient que ser esportista d'elit comporta molts "sacrificis". Què en penses?

Sí, realment, és satisfacció més que sacrifici. Aprofites molt més la teva vida i dedicar-hi les seves hores és un orgull i ho gaudeixo molt.

Al final, el waterpolo és la teva vida ara mateix.

I jo em veig encara jugant amb 32 anys. Més enllà no m'ho he pensat encara, però segurament hi estaré relacionat tota la meva vida. El trobaré tan a faltar quan ho deixi, que, no sé si entrenador, però segur que aniré a veure tots els partits. 

Encara tens molt recorregut però.

Sí [riu], encara tinc temps per pensar-m'ho.

I amb la selecció, com recordes l'estiu passat? (Plata al Mundial juvenil i bronze a l'Europeu júnior).

Vaig invertir tot l'estiu entrenant, i va valer la pena de llarg. Estic molt content i són experiències inoblidables, sempre es quedaran en el meu record. 

I aquest any, de moment estàs a la llista de preseleccionats amb dos companys teus.

Amb en Mario Lloret, el porter, i el Marc Corbalán estem en dinàmica de selecció absoluta com a selecció suplent, per entrenar. Em porten amb ells perquè puguin tenir la meva ajuda, però opcions reals d'anar convocat n'hi ha poques. Estic a l’opció, sí, però ja et dic que no hi aniré, és molt complicat, hi ha molta gent i són molt bons. Però per mi és un orgull i cada vegada que hi vaig ho aprofito al 100% per aprendre dels millors i perquè m'expliquin diferents aspectes del joc i com entendre el waterpolo. I al desembre tinc el Mundial júnior a Kuwait, que havia de ser l'estiu però el van canviar a l'hivern per temes de calor.

Encara et queda molt per aquest repte doncs.

Sí, el tinc a llarg termini.

I l'objectiu, és algun dia anar-hi amb l'absoluta?

És un somni anar amb la selecció absoluta i poder jugar al màxim nivell, tant si és Europeu, com Mundial i JJOO.

180818Wa_Bertrancontent

Suposo que tots els esportistes arribeu a tenir aquesta fita no?

Sí, i també, no sé si ho puc dir, però el meu somni és anar a uns Jocs Olímpics amb la selecció catalana. Amb l'espanyola també ho és, però seria diferent.

Parlant de seleccions, això em recorda a en Gerard Piqué, a qui li han retret moltes vegades des de l'afició que jugués amb Espanya, però jo entenc que un esportista sempre ho dóna tot amb l'equip que estigui, no?

Les crítiques a en Piqué són d'ignorant total. Vagis amb la selecció que vagis, ho vols guanyar tot, està clar.

Se't defineix com el futur del waterpolo, despuntant des de ben jove. És una pressió per a tu?

No, no suposa cap pressió. Sempre m'autoexigeixo molt, i no se'm pugen els fums perquè em puguin dir això. En qualsevol moment de la meva carrera pot passar qualsevol cosa i que em faci baixar el meu rendiment, i per això jo mateix m'exigeixo molt als entrenaments per donar el meu màxim nivell.

Mataroní de tota la vida, i jugant sempre aquí. Quin sentiment tens cap a la ciutat i cap al club?

Sóc molt mataroní, i m'encanten les Santes [riu] i m'agrada molt l'ambient de Mataró. Estic enamorat d'aquesta ciutat i d'aquest club, i crec que com a casa, a enlloc. 

I ara que vas pujant de nivell, t'has plantejat o t'han plantejat anar a un altre equip més gran?

No m'ho he plantejat, m'han fet un contracte de tres anys i jo vull seguir aquí. De moment, vull arribar a ser capità aquí a Mataró. Mai se sap si després tindré nous objectius o reptes i canviaran les coses, però el que tinc clar és que si me’n vaig, acabaré tornant.

Quarts de Final "play-offs"

Divendres 3 de maig, 20:45 hores: Mediterrani - QUADIS CN MATARÓ (a la piscina Josep Vallès de Barcelona).
Si calgués, perquè el Medi guanyés aquest segon partit, el diumenge a les 13 hores es jugaria el desempat aquí a Mataró.