Gibson: polèmic i creador

Apocalypto. Mel Gibson.  EEUU. 2006

L’argument: L’aparentment ídilica vida d’una tribu maya es veu brutalment interrompuda per un atac d’una força invasora. Un home empren l’arriscat viatge a un nou món hostil i opressor en el que li espera un final incert. Un gir del destí i gràcies a l’amor de la seva esposa i la seva familia, intentarà tornar a la seva llar en un desesperat esforç per preservar la seva vida normal.

L’anècdota: De tots és coneguda l’afició de Gibson de fer declaracions fora de to, sospitosament les fa en plena promoció dels seus films. És una manera de tenir publicitat del film gratuïtament.

Diagnòstic: Fora de la imatge que tinguem de Mel Gibson com a persona, no podem negar que és un veritable creador cinematogràfic. El seu darrer film és una joia visual amb un ritme demolidor i capacitat brutal d’hipnotitzar l’espectador. L’han titllat de feixista, massa gore i faltat de rigor històric, però com podem parlar de rigor històric quan els mateixos arqueòlegs i historiadors discuteixen encara quina va ser la realitat de llavors. També és veritat que Ridley Scott va manipular la història com va voler a Gladiator i és una pel·lícula magnifica, ara no li podem retreure a Gibson que ho faci. Hem d’estar-nos de romansos i gaudir del film des del punt de vista del que és: una historia d’acció i aventures amb altes dosis de violència i tensió.Apocalypto és un film ideal per gaudir de la fotografia, el vestuari i el muntatge, i fets com el d’utilitzar l’idioma original no és un handicap per a l’espectador sinò que la fa més gran encara.

Efectes secundaris: Estic ben segur que Apocalypto no deixarà ningú indiferent o insatisfet.