Brokeback, el paradís terrenal de l’amor lliure

Brokeback Mountain. Ang Lee. Estats Units. 2005

L’argument: L’estiu de 1963, dos joves treballen com a pastors d’ovelles a la muntanya de BrokeBack. L’estreta convivència d’Ennis i Jack en aquest entorn natural farà sorgir entre ells un amor inesperat. En acabar l’estiu, els dos joves reprenen, per separat, el curs preestablert de les seves vides, es casen i formen una família. Anys més tard, es retroben i inicien una relació clandestina que s’allargarà durant més de 20 anys.

L’anècdota: Guanyadora de quatre Globus d’Or en les categories de millor pel·lícula, director, guió i cançó, ‘Brokeback Mountain’ es perfila com la més ferma candidata per triomfar la nit dels Oscars.

Diagnòstic: Ang Lee trasllada una bella història d’amor a un entorn hostil, com és el dels cowboys de l’ Amèrica ‘profunda’. Sent fidel a la tradició del western, el director se centra en la vida quotidiana de dos cowboys que la major heroicitat que cometen és estimar-se en l’aïllament d’un paradís terrenal, anomenat Brokeback. Destaca la sobrietat, la força i el respecte amb què és narrada una història que es fonamenta en els silencis, les pors i els sentiments reprimits. A la mestria d’Ang Lee s’uneixen les excel·lents interpretacions dels protagonistes (Heath Ledger i Jake Gyllenhaal) per oferir-nos emoció en estat pur.

Efectes secundaris: Contraindicada als seguidors dels westerns tradicionals.