Comèdia coral que destapa les interioritats d’una boda col·lectiva gai

Reinas. Manuel Gómez-Pereira. Espanya. 2005.

L’argument: La pel·lícula segueix les vivències de tres parelles de gais que es preparen per a la celebració de la primera boda col·lectiva de parelles homosexuals a Espanya. Mica en mica, les parelles van quedant en un segon terme prenent protagonisme, les seves mares, és a dir, les ‘Reinas’ que donen nom al film.

L’anècdota: Es tracta de la primera pel·lícula espanyola que ha estat produïda al 100% per la filial d’una major nord-americana, la Warner Bros.

Diagnòstic: Amb ‘Reinas’, Manuel Gómez-Pereira demostra la seva habilitat per realitzar comèdies elegants, que al més pur estil clàssic, permeten parlar de temàtiques ben actuals. El film compta amb el talent de Joaquim Oristrell i Yolanda Garcia Serrano que construeixen una història que avança amb agilitat i bon ritme tot entrellaçant les històries de les tres parelles, abusant, potser, d’uns flash-bacs que tot i que funcionen, no aporten res. Per últim cal esmentar la qualitat dels intèrprets d’aquesta cinta coral, d’entre els ja consagrats destaquen Marisa Paredes, Carmen Maura, Mercedes Sampietro, Verònica Forqué i la inèdita vis còmica de Lluís Homar. D’entre els joves, mereixen una menció, per la tendresa que desperten, Gustavo Salmerón i Unax Ugalde.

Efectes secundaris: Adient per passar una estona agradable, sense més ni més.