L’amor vital de Kusturica enmig de la Guerra dels Balcans

'La vida es un milagro' d'Emir Kusturica. França, Sèrbia-Montenegro. 2004

L’argument: Luka és un ingenier bosni que treballa en la rehabilitació d’un antiga via de ferrocarril als Balcans. Quan esclata la guerra, el seu fill és cridat a files i poteriorment és fet presoner pel bàndol contrari. Per tal d’ aconseguir l’allibermant del seu fill i com a moneda d’intercanvi, Luka acull a casa seva una jove musulmana.

L’anècdota: La pel·lícula s’inicia amb una mula que s’ha aturat enmig de la via del tren i que el seu amo no aconsegueix moure de cap manera. L’animal pateix de ‘mal d’amor’ i està deprimit, de forma que decideix plantar-se a la via i esperar que un tren li passi pel damunt. Fixeu-vos bé en la presència constant de la mula al llarg del film.

Diagnòstic: Es tracta d’una pel·lícula al mes pur estil Kusturica farcida de situacions còmiques i delirants, de personatges caricaturitzats i de música festiva, però sobretot destaca l’esperit optimista i vital que il·lumina aquesta història que transcorre amb el conflicte dels Balcans com a teló de fons.
Malgrat tot, el film resulta irregular amb nombroses seqüències excessives i d’altres prescindibles, tot fent avançar la narració en un difícil exercici d’equilibrisme.

Efectes Secundaris: Adient per recordar-nos que l’amor (sense fronteres) és l’única salvació per a les persones, fins i tot en temps de guerra.