Fernando Tejero encasellat en el rol de porter... d’un equip de futbol de barri

El penalti más largo del mundo. Roberto Santiago. Espanya. 2005.

L’argument: Fernando és el porter suplent de l’equip de futbol del barri. No ha sortit al camp ni un minut en tota la temporada fins que, a l’últim partit de la lliga en què el seu equip es juga l’ascens de categoria, el porter titular es lesiona i Fernando és cridat a parar un penalti decisiu. Una allau de seguidors que envaeix el camp, obliga a jornar el llençament del penalti una setmana. Durant aquest temps Fernando esdevindrà l’estrella del barri.

L’anècdota: El personatge protagonista de la pel·lícula està interpretat per Fernando Tejero, el popular porter de la sèrie de televisió ‘Aquí no hay quien viva’. Sembla talment que el film s’hagi fet a mida per aquest actor que ha sabut captivar els espectadors. Tant és així, que el seu personatge a la pel·lícula no és gaire diferent del porter de la televisiva comunitat de veïns. Estaria bé que Fernando Tejero ens sorprengués properament amb un canvi de registre o començarem a pensar que aquest actor només sap construir un sol personatge.

Diagnòstic: El guió del film és d’una simplicitat que espanta però és efectiu. Aconsegueix dotar la història de vitalitat i la converteix en alguna cosa més que una successió de gags. El principal encert és la construcció dels personatges, que malgrat ser una mica estereotipats, transmeten una certa sensació de proximitat, fins al punt, que podríem arribar a pensar que estan extrets del nostre barri.

Efectes secundaris: Adient per passar una bona estona i riure, simplement.