Retrat microscòpic de l’amor i la traïció

Cegados por el deseo (Closer). Mike Nichols. Estats Units. 2004

L’argument: La relació de parella d’Alice, una jove exstripper, i Dan, un escriptor frustrat, entra en crisi quan les seves vides es creuen amb les d’Anna, una fotògrafa, i Larry, un prestigiós metge. Els quatre comparteixen l’amor, el desig i la passió però també les mentides, la gelosia, la infidelitat i la traïció.

L’anècdota: “Closer” està basada en una exitosa obra teatral de Patrick Marber, autor que, en aquesta ocasió, signa el guió del film. L’obra va arribar a Barcelona amb el títol d’Acosta’t i es va representar al Teatre Monumental de Mataró ara fa un any.

Diagnòstic: Mike Nichols (director de films com El graduado) construeix un film hermètic, amb una fredor subtil, que capta, amb elegància, l’opressió que pateixen uns personatges decadents, extraordinàriament interpretats per un quartet d’artistes (Julia Roberts, Jude Law, Natalie Portman i Clive Owen) que desborden la pantalla i doten de veracitat la cruesa amb què “Closer” s’aproxima a la intimitat dels éssers humans.

Efectes secundaris: La pel·lícula resulta adient per descobrir la naturalesa de les relacions sentimentals a partir dels moments de màxima intensitat: de l’enamorament a la ruptura, de la passió als enganys i dels jocs de seducció a la crueltat més absoluta. Contraindicada per als enamorats i aquelles persones que viuen cegades pel desig.