Multitudinari enterrament de Pellofa XXVII i triomf de la Vella Quaresma

Acaben les festes del carnaval i comencen les set setmanes de penitència

El Dimecres de Cendra mataroní va mantenir ahir aquella especialitat que li dóna denominació d’origen. De les cinc a les vuit del vespre, centenars de persones, sobretot infants, van desfilar davant el cos del Rei dels Pocassoltes i a les vuit i pocs minuts, quan la comitiva funerària ja havia arrancat, les grades de la Plaça de l’Ajuntament eren plenes de gom a gom. A les nou s’iniciava una ceremònia que va comptar com és tradició amb la lectura de les darreres voluntats del difunt. Més tard apareixia la Vella Quaresma, que, des d’ahir a la nit, regenta Mataró entronitzada a la Peixateria.

Pellofa XXVII va ser molt més crític en les darreres voluntats que no pas en el pregó. Va repartir per tots els líders polítics locals i, alhora, va fer referència al crítics del cartell de la festa: “Tant que n’han renegat, gratis n’han fet publicitat” deia una de les rimes. Al recinte de la Plaça de l’Ajuntament es va titllar a Graupera “d’incompetent que ha d’anar a l’exil·li”, a Mojedano de deixalla, a Baron de corrupte o a Esperalba de “truja”. George Bush, la Conferencia Episcopal, o l’exregidora Paquitona Floriach van ser altres dels que van sortir en un testament que, com és tradició, va rebre la resposta cantada dels assistents “Donem fe d’aquesta estrofa, són deixalles d’en Pellofa”.

La Quaresma enceta un mandat de set setmanes
Un cop incinerat Pellofa, va haver-hi una lluita entre les seves i les forces de la Quaresma que es van imposar i van anar a recollir la Vella a l’Ajuntament des d’on va dirigir-se a la Peixateria on un final de festa i els bunyols de bacallà i vi calent de consuetud van acabar el Carnestoltes de Mataró. Amb tot, el de dimecres es va confirmar com un dels dies més exitosos d’una edició de la festa que es recordarà per la polèmica que va causar el seu cartell i la pluja que la va acompanyar, més que no pas per l’èxit dels actes. Als mataronins, com a minim, els queda el consol que d’aquí un any arribarà qui ja ahir va ser vitorejat al cirt de “Visca Pellofa XXVIII!”.