Cavalls i carros tornen a pujar per la Riera

La celebració dels 3 tombs va canviar de recorregut per les obres de la Riera

Un any més els cavalls van passejar per la Riera de nou. Muntats per genets, empenyent carros o carruatges, aquests equins van ser els veritables protagonistes de la celebració dels tres tombs d’enguany a la ciutat. Un gran nombre d’animals domèstics van rebre la benedicció del mossen de Sant Josep, Jordi Cussó, que va esquitxar amb aigua beneïta tot animal, petit o gran, que va passar per davant l’empostissat.

La celebració de la festivitat de Sant Antoni dels burros va prescindir del nou tram de la Riera, amb l’excusa de les obres i per la poca estavilitat dels quadúpeds en la pedra del nou paviment i va fer passar els animals per un altre recorregut abans que els cavalls deixessin els seus excrements en la Riera encara no inaugurada. El recorreut va iniciar-se al Corregiment, per tombar per darrera de Valldemia pel carrer Mossen Fornells, baixant pel carrer Argüelles fins el carrer nou de les Caputxines i pujar per la Muralla dels Genovesos fins enfilar la Riera amunt, novament fins el Parc per completar els tres tradicionals tombs.

La comitiva l’encapçalava l’Agrupació Musical del Maresme, la única comparsa que no portava animals, a ritme de marxes i fanfarries animades. “When the saints go marchin’ in” va marcar al pas de la banda, mentre a més d’interpretar-la cerelosa, seguien apresurats amb peus, dits i bufera. Al seu darrera venia un grup d’animals i animalons domèstics amb els seus respectius amos, uns pocs que eren seguits d’aprop per Jonàs i Mataties, els mítics personatges dels Pastorets de Mataró ataviats amb els seves característiques samarres de ratlles de matalàs, acompanyant-se l’un a l’altre a i a tots dos la mula.

Per darrera s’iniciava el grup de cavalleria, primer l’estandard i després diversos genets, molt espaiats entre ells, per aparentar ser més de la dotzena que van passar. Darrera d’ells venien carror i carruatges. Diversos models, tipus, colors i tamanys potser igual de nombrosos que el jenets. De tots ells, només el gros carruatge de càrrega tirat per tres cavalls llençava carmels als presents.

Amb cadascuna de les voltes l’espectacles es va anar fonen, menys animals domèstics, que es van concentrar a la primera benedicció i amb prou feines van completar una volta, i el public assistent que tot i disfrutar d’un agradable matí hivernal assoleiat, van anar desapareixent amb les voltes, segurament per disfrutar millor de l’esmentat sol o per la proximitat de l’hora de l’àpat.