Els Reis Mags omplen la ciutat d’il·lusió i màgia

La cavalcada sense vehicles comercials i amb alguns accidents

Els mataronins i mataronines han tornat a sortir al carrer en un dels actes que tradicionalment reuneix a més gent de la ciutat: la cavalcada de Ses Majestats els Reis Mags d’Orient. Així, la tarda del passat cinc de gener, els nens i nenes van sortir al carrer per oferir una calorosa benvinguda a Ses Majestats.

Una bona estona abans que la comitiva reial aparegués per cadascun dels carrers per on s’havia anunciat que desfilarien els reis, la gent s’anava acumulant i esperava impacient la seva arribada. Els nens, amb els seus fanalets i les cartes preparades, aprofitaven que es tallava el pas als cotxes i es feien amos del carrer.

Sense vehicles comercials
Per fi es veia el cotxe policial que anunciava la desfilada al seu darrera. Com sempre, la comitiva venia encapçalada pel camió de bombers de l’escala. Aquest any, com ja s’ha fet en les darreres edicions, la cavalcada no comptava amb els seus vehicles comercials, que tants caramels repartien als assistents.

La resta de la desfilada es conformava amb les comparses de sempre, tant conegudes per tots els mataronins. Així, l’avió, el vaixell pirata, l’oca, les ratetes, l’iceberg, els arlequins… van tornar a passejar-se per la ciutat per anunciar l’arribada de Ses Majestats en aquesta nit màgica.

Una vegada la comitiva finalitzava, apareixien els elements més esperats de la tarda, les carrosses reials. Com sempre en aquest ordre, Melcior, Gaspar i Baltasar van anar saludant a tots els ciutadans i recollint les cartes d’aquells nens que per oblit, mandra o il·lusió d’entregar-les als propis reis, encara no les havien lliurat als patges.

Una passejada accidentada
Les carrosses i l’emoció que produeixen en els nens i els que ja no són tant nens van realitzar un llarg recorregut per la ciutat, que va acabar a la Plaça de l’Ajuntament. Però la màgia d’aquests tres personatges no va evitar que la cavalcada fos una mica accidentada. I és que una de les carrosses va patir una avaria que va obligar a retardar el ritme de la cavalcada i que estona més tard es va tornar a repetir. A més, la llarga edat d’aquests reis que ja van viatjar fins a Betlem fa més de 2000 anys també es va fer notar en el rei Gaspar, que va patir una baixada de sucre.

Baron anuncia als reis una nova ràdio
Mentre la comitiva es desfeia davant de l’Ajuntament, el regidor de Cultura Jaume Graupera era l’encarregat de rebre a Ses Majestats i conduir-los fins al balcó de l’Ajuntament. Allà van aparèixer sota la llum d’uns focus i l’aplaudiment dels Mataronins. Però el primer en parlar va ser l’alcalde de la ciutat, Joan Antoni Baron. Aquest no va poder evitar fer referència a la tragèdia que ha provocat el tsunami asiàtic i va fer públic el compromís de col·laborar econòmicament amb els afectats. Amb el seu discurs tampoc va evitar recordar les paraules dels tres reis l’any passat i entre d’altres coses els va dir “hi ha els mateixos micròfons de sempre, però l’any que ve n’hi haurà un altre que posi ràdio Mataró”. Però deixant de banda temes més aviat polítics, l’alcalde també va fer referència als protagonistes d’aquesta nit, els infants, i va voler deixar clar que “els nens de Mataró són bons minyons i minyones”.

Al seu torn, els tres reis van manifestar la seva alegria per tornar a estar a la ciutat i també van voler fer referència a un dels canvis més importants que havien trobat: la nova Riera. “Els nens ens han ensenyat amb els seus fanalets una nova Riera que esperem trobar acabada quan tornem l’any que ve”.

A més, Melcior va parlar als nens de les seves cartes. Els va dir que ara la majoria de regals que demanen van a piles, i que abans això no era així. Els nens demanaven nines de drap i cavalls de fusta, i és que les piles s’acaben, però no la imaginació. Finalment Baltasar, que va mostrar algunes dificultats per expressar-se en català però també molta voluntat per fer-ho, va llençar un advertiment als nens perquè fessin bondat durant la nit: “Els reis sabem quan dormiu de veritat i quan ho feu veure”.