La història intimista d’Aristaráin, Roma i el seu fill

‘Roma’ d’Adolfo Aristaráin. Espanya, Argentina. 2004

El darrer film d’Aristaráin narra la història d’un escriptor (José Sacristán) que redacta la seva autobiografia amb la col·laboració d’un jove periodista (Juan Diego Botto). A través dels seus escrits, l’autor reviu la seva infantesa i joventut a Argentina, etapes de la seva vida fortament marcades per la figura de la mare, una dona extraordinària anomenada Roma.

Amb un to intimista, el director s’aproxima a les vivències d’un persontage protagonista sòlid, ben construït, que es guanya la complicitat de l’espectador des de la primera seqüència i que, inevitablement, ens recorda al propi Aristaráin. Com a rerefons, veiem passar la història d’Argentina, des dels feliços anys 50 fins a l’època més fosca de la dictadura militar.

Absolutament tot en la pel·lícula està al servei del guió, matèria en la qual Aristaráin ha demostrat ser un especialista, i ha sabut elaborar una narració farcida de belles situacions i diàlegs dotats de lirisme que, lluny de distanciar-nos del relat, ens entendreix transmetent-nos un cert sentit poètic de la vida.

Destaca també el treball de direcció artística, en tant que la caracterització dels personatges i dels espais, resulta un element clau per fer creíble una història en què el marcat pas del temps influeix tant en l’evolució dels personatges.