Manuel Clariana: “Sento una gran satisfacció per haver contribuït a mantenir viva la llengua”

Parlem amb el flamant Premi d’Acció Cívica que dón la Fundació Lluís Carulla

  • Divendres, 05 Novembre 2004 01:00
MataróNotícies.com: Vostè rebrà el proper dia 11 de novembre el premi d’Acció Cívica de la Fundació Lluís Carulla. En primer lloc moltes felicitats per la distinció.
Manuel Clariana: Moltes gràcies. Va ser una notícia molt inesperada per mi.

El premi vol reconèixer la seva trajectòria sobretot pel que fa a la seva docència de la llengua catalana durant el franquisme. Que sentia quan feia classes de català en plena dictadura?
Sentia una mena de satisfacció al veure que podia ensenyar gratuitament coses que jo havia après a Montserrat. Una gran satisfacció per contribuir a mantenir viva la llengua.

El premi que rebrà, no és l’únic que ha rebut.Se sent recompensat per tota la feina duta a terme?
Sí, totalment, molt, potser massa. Jo no esperava absolutament res i cada premi em sobta més, estic sorprès i molt agraït.

A aquests premis us s’hi pot inscriure. Vostè hi va optar, el va inscriure algú o va ser proposat pel propi jurat?
No, va ser una cosa totalment inesperada que no podia ni imaginar. Em van trucar de la Fundació comunicant-m’ho i vaig ser el primer sorprès.

Vostè va col•laborar a mantenir viva la llengua, que, diuen, se’stà morint. Quin és el seu veredicte sobre una qüestió com l’estat de salut del català?
Penso que hi ha una devallada clara però la clau la tenim nosaltres. Nosaltres sempre hem de contestar en català, sempre, encara que ens parlin en castellà. És cabdal no contestar. El fet que els catalanoparlants passem al català és un problema que cal canviar, hem de parlar sempre en català, excepte quan no ens entenguin i vaja, l’estat de salut de la llengua dependrà de si la cuidem els que la parlem.

Suposo que li fa il·lusió que els seus ensenyaments hagin reeixit i que els seus alumnes els hagin aprofitat.
Varis dels alumnes que vaig tenir després han fet carrera i han esdevingut persones amb càrrec i importància. Realment que els qui assistien a les meves classes a nivell local hagin acumulat un bagatge important és quelcom del que em sento responsable i molt content.

Com afronta la cerimònia de l’onze de novembre al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona?
Em fa una mica de respecte, però també mota il·lusió. El marc imposa però vaja hi anirem amb els meus tres fills, els familiars i els amics i segur que serà un moment molt especial.



Notícia relacionada:
El mestre mataroní Manuel Clariana, Premi d’Acció Cívica de la Fundació Lluís Carulla