Miquel Aliberas: "La Momerota no és del Patronat, la Momerota és de la ciutat"

Entrevistem a un portador de la Momerota des dels seus inicis, a l’any 1979

La Momerota aquest any celebra el seu vint-i-cinquè aniversari, i des d’aquell 25 de juliol del 1979 ha anat sempre acompanyada pels seus portadors, els momeroters i momeroteres. En Miquel Aliberas, conegut popularment com “en Miguelete” és l’únic portador de l’any 1979 que avui en dia continua sent part activa de la colla de la Momerota. Creador de l’Escapada a Negra Nit, expert en manipulació pirotècnia, gran mataroní i "santero" i sobretot momeroter fins la medul·la, és tot un personatge prou conegut per tots.

Matarónotícies.com: Tu portes la Momerota des de fa vint-i-cinc anys i ets l’únic portador actiu que queda a la colla d’aquell 25 de juliol del 1979.
Miquel Aliberas: De fet som tres els que quedem de llavors però jo sóc l’únic que està involucrat del tot a la colla. De fet haig de dir que fins i tot hi treballo més que alguns dels que s’hi ha anat incorporant després.

Tu vas col·laborar en la construcció de la figura. Com vas decidir-te a fer-te portador?
Recordo els mesos abans de l’aparició quan amb en Boris Ruiz anàvem confeccionant el cap de la Momerota. Ens ho passàvem molt bé i fèiem força gresca i em va sorprendre molt el dia que em van anunciar que jo també era portador. M’ho van dir dos dies abans de la sortida i la veritat és que apart de sorprendre’m també em va fer molta il·lusió.

Com han canviat Les Santes en aquests vint-i-cinc anys?
Per part de l’Ajuntament han canviat molt pel que fa al funcionament i a la participació. Abans potser hi havia més bon rotllo que no pas ara, que les Santes parteixen d’algun mal ambient a les comissions.

I la Momerota, en què ha canviat?
La Momerota ha canviat molt, banyes i estructura noves però sobretot hi ha hagut un canvi en la manera de funcionar de la colla. Amb això vull dir que abans una persona ho portava tot i ara ho fem tot entre la pràctica totalitat de momeroters i momeroteres. Treballem més que abans.

L’estructura interna de la figura és ara més o menys pesada que la del 1979?
Ara pesa més. Les banyes eren de cartró, i es feien malbé, per això ara són de ferro i l’estructura de fusta també va donar pas a una de ferro. Pesa una mica més la Momerota d’ara que la de llavors.

Aquest caràcter entremaliat de la Momerota que empaita tothom i és irreverent, d’on ve?
Ve del fet que quan sorgeix la Momerota només hi ha els gegants i llavors vam agafar un caire esbojarrat que convidés la gent a la festa, que fos més popular. D’aquí ve aquest caràcter que encara avui mantenim.

Què dèieu el 1979 i què diries ara a la gent de Mataró?
Les Santes són més actives ara que el 1979 Això fa que la gent, després del dia 29 ja espera Les Santes de l’any vinent. Jo diria a la gent de Mataró com ja dèiem el 1979 que surti al carrer a gaudir de la festa i si vol col•laborar en alguna colla que ho faci.

La Momerota és propietat del Patronat Municipal de Cultura però en canvi la gestió de la figura la feu vosaltres.
La figura no és del Patronat, és de la ciutat. És un matís important. Nosaltres el que fem és gestionar la figura, si s’han de fer vestits nous com aquest any, si s’ha de repintar la figura, en fem més el manteniment i vetllem perquè la Momerota sempre ofereixi la millor cara.

Per celebrar els vint-i-cinc anys organitzeu una exposició i, també, el dia 25 a la nit enlloc d’Escapada hi haurà correfoc dels vint-i-cinc anys. Què ens oferireu en aquest acte de foc?
Serà un correfoc bastant diferent. Les obres de la Riera no permeten fer la tradicional Escapada i el que farem serà un correfoc més lent que L’Escapada perquè al haver-hi quatre figures convidades, a més dels diables habituals i les tres colles de Mataró, l’acte anirà a ritme de figura. De foc estàtic n’hi haurà una mica més i serà innovador degut al canvi de recorregut i convindria destacar el final que consistirà en una ampliació del muntatge pirotècnic que ja es va fer l’any passat a la Plaça dels Bous que omplirà tota la Plaça de foc.

Quina anècdota destacaries d’aquest vint-i-cinc anys?
N’hi ha vàries., El mateix 79 per exemple, el dia 27 en la Passada, al Torrent un portador es va entrebancar i la Momerota va acabar fent-li un petó a terra. Només d’arribar a l’Ajuntament en Boris ja va començar a arreglar el morro que s’havia fet malbé.

Quin futur li veus a la Momerota?
Home jo crec que podem arribar a fer vint-i-cinc anys més. Aguantarem, potser altres colles no, esperem que sí, però crec que la Momerota té assegurat un bon futur.



Notícia relacionada:
La Momerota celebra vint-i-cinc anys d’empaitar i cremar la gent de Mataró