Amnistia Internacional presenta l'informe del 2003

La reducció del nombre de països on es practica la pena de mort és una de les millor notícies

La llibreria Robafaves va ser l’escenari escollit, ahir dia 1 de juliol, per presentar a Mataró l’Informe 2004 d’Amnistia Internacional, un llibre subtitulat Resonaron las voces de los jamás escuchados, en una clara referència als fets que en aquest darrer any han aconseguit moure a la població i demanar justícia per aquells que no poden fer-ho, demostrant així que la utopia per la qual lluita Amnistia no és impossible d’aconseguir.

La presentació va comptar amb la presència de Manuel J. Pérez, membre d’Amnistia Internacional de Badalona i expresident d’Amnistia Internacional de Catalunya; amb Xavi Ramírez i, tot i arribar amb un lleuger retard, d’Adolfo Pastor, cap de la delegació d’Amnistia Internacional de Mataró. Entre tots tres, no tant sols van fer una valoració i resum del llibre i el seu contingut, sinó que també van voler explicar al públic la tasca que està realitzant l’associació a la qual pertanyen.

El primer en prendre la paraula va ser el responsable de Robafaves que va agraïr la visita als “autors del llibre per delegació”, en un acte que ja comença a ser tradicional, la presentació de l’informe a la llibreria. Els tres membres van començar la presentació expressant els seus sentiments contradictoris, per una banda l’alegria de poder explicar les tasques que fan i per l’altra la tristesa del saber que la presentació d’aquest llibre significa que encara hi ha molts aspectes per denunciar al món, i és que com diuen ells mateixos, la raó de ser d’Amnistia Internacional és deixar d’existir, el que significaria que els més de 150 països que actualment violen els Drets humans haurien deixat de fer-ho.

Estadística de la situació mundial
El llibre presentat està concebut com una estadística de l’estat del món al llarg del 2003, que no és limita a comentar els casos d’injustícies més coneguts per tothom, sinó que fa una radiografia de la situació de diversos països, i que a més a més també és una eina de denúncia de les accions de molts governs, estats, empreses i altres agents, a la vegada que vol conscienciar a la gent que un altre món és possible i que la força de l’opinió pública és una gran eina de poder, com es va demostrar en un cas que de ben segur la majoria recorda, el d’Amina. A més a més, es va explicar que el context en què es presenta aquest informe és molt diferent al d’anteriors, ja que els fets de l’11-S i les seves conseqüències han generat una reacció per part dels governs de continu atac als Drets humans.

Amnistia amplia la seva lluita a drets socials, culturals,…
Malgrat tot, al llibre també si troben referències a moltes altres problemàtiques com poden ser el tràfic d’armes, els nous conflictes humans, l’existència de l’immunitat per persones culpables de crims de guerra, la situació dels refugiats i exilitats, la violència contra les dones, la defensa dels drets d’habitatge, d’educació, de salut,…i és que en els últims anys Amnistia Internacional ha deixat de centrar-se exclusivament en la defensa de drets socials i polítics com la llibertat d’expressió per treballar també a favor dels drets econòmics, socials, culturals,…

Però tot i que al conèixer aquestes dades la sensació que ens queda és de tristesa, cal destacar que hi ha hagut alguns temes que han millorat considerablement, aquest és el cas de la pena de mort, una pràctica que cada vegada es prohibeix a més països i que la nova consitució europea ja ha abolit.

Crida a la col·laboració amb Amnistia Mataró
Per acabar la presentació, es va obrir un col·loqui amb el públic on es van debatre diversos temes com la poca definició de l'Esglèsia en aspectes com la pena de mort o quina visió de futur s'extreu al elaborar el llibre. A més a més, també es va aprofitar l'ocasió per fer una crida als assistents a unir-se a les activitats de l'associació, especialment a la delegació de Mataró, un grup que no acaba d'arrancar.



Notícia relacionada:
Adolfo Pastor: 'El grup d'Amnistia a Mataró no acaba d'arrancar'