Reflexions sobre la mort digna a cop de talonari

“Las invasiones bárbaras” (Les invasions barbares), de Denys Arcand. Canadà, França. 2003

“Las invasiones bárbaras” narra la història de Rémy, un home d’uns cinquanta anys llargs que es troba hospitalitzat a causa d’una greu enfermetat. La seva ex-dona, tement que la mort sigui imminent, avisa el seu fill Sébastien. La relació entre pare i fill, que fins al moment havia quedat molt malmesa, es repren amb intensitat. Sébastien fa tot el possible perquè el seu pare no pateixi i reuneix al seu voltant a vells amics i antigues amants.

La pel·lícula gira entorn el carismàtic personatge de Rémy. Culte, faldiller i amb gran sentit de l’humor omple els seus últims dies de records, temors i esperances. Capaç de convertir els moments més dramàtics en ingeniosos acudits, de consolar els que pateixen al seu costat i de donar sentit a la vida de les persones que estima, Rémy proporciona al film la sensibilitat i les emocions que encisen l’espectador.

A més, la pel·lícula compta amb un guió sòlid que dosifica subtilment la informació i es reforça amb uns diàlegs àgils i divertits que permeten potenciar el dramatisme en algunes ocasions, i distendre’l en d’altres. Tot i així, cal esmentar que les trames secundàries que s’insinuen al llarg del film queden a l’aire. Hagués estat un encert aprofundir més en aquestes històries que haguessin dotat de major dimensió els personatges que acompanyen el protagonista.

Las invasiones bárbaras mostra el dret de les persones a morir dignament. El que és més dubtós és que aquest dret s’exerceixi a cop de talonari comprant serveis als quals d’altres persones (sense un fill milionari) no podrien accedir. Per sort, l’amistat, l’amor i l’afecte, que fan que un no mori en soledat, no es poden comprar i són a l’abast de tothom.

El passat dijous 13 de maig es va poder veure al Teatre Monumental aquest film canadenc premiat internacionalment.