Recorregut amb els treballadors de Sintel pel camí de la dignitat

“200 Km”, Discusión 14. Espanya. 2003

De la mà de 14 joves realitzadors, que s’agrupen sota el nom de Discusión 14, ens arriba aquest documental que fa un seguiment de las “Marchas por la Dignidad” que van emprendre els treballadors de Sintel que, partint de sis punts diferents de la geografia espanyola, van recòrrer 200 Km per les carreteres nacionals fins a confluir tots junts a Madrid, en la manifestació del dia del treballador, celebrada l’1 de Maig del 2003.

Sintel era una empresa filial de Telefónica que, en ser privatitzada, va deixar centenars de treballadors a l’atur. Amb una forta tradició sindical, 1800 d’aquests treballadors van acampar durant 6 mesos al Paseo de La Castellana, en ple centre de Madrid.

El documental “El efecto Iguazú” va relatar la vida quotidiana a l’anomenat Campamento de la Esperanza fins el moment en què el govern i Telefónica van signar els acords que havien de restituir llocs de treball equivalents per als treballador de Sintel. Dos anys més tard, els acords segueixen sense acomplir-se i els obrers tornen a sortir al carrer per reivindicar, el que per alguns ha quedat una mica obsolet, sobretot, si tenim en compte l’estesa precarietat del món laboral: el dret a un treball digne.

Amb la mateixa dignitat, neix “200 Km” que, amb un estil fresc i espontani, mostra la vessant més reivindicativa i també la més humana dels treballadors de Sintel i les seves famílies. En el dia a dia del camí, hi ha lloc per a les emocions més diverses: la tristesa, el sentit de l’humor, l’amistat, la impotència, el companyerisme, la solidaritat...

La vida flueix davant la càmera que capta la realitat sense artificis, per tal de fer un homenatge a aquests lluitadors incansables, que porten allà on van, el respecte pels treballadors d’arreu del món. 200 Km es va poder veure el passat dijous 6 de maig al Teatre Monumental amb escassa afluència d’espectadors, llàstima!