Un concert a la Pompeu Fabra acosta als nens a la música popular camperola

Un duo de violí i viola van ser els encarregats d’interpetar les peces

La Biblioteca Pública Pompeu Fabra va oferir el passat dissabte 17 d’abril un concert comentat per apropar nens i nenes al món de la música. Així, a les 6 de la tarda, tots aquells que van voler van poder assistir a la sala de música a un concert que va tenir una bona acollida i que va fer que fins i tot alguns espectadors tinguéssin que presenciar l’espectacle drets.

El concert va comptar amb la pressència d’un duet de corda: el músic Stanislav Stepànek al violí i Mario Bugliari a la viola. Però el que feia especial aquest recital i idoni per els més petits era la presència de Josep Lluís Guzman, un compositor que es va anar encarregant d’introduir les peces i fer que els nens entenguèssin i s’interessenssin per les peces tocades.

Música tradicional catalana i centre-europea
El recital va girar entorn de la cançó tradicional camperola, una tipus de cançó que gràcies als compositors que l’han estudiada, ha deixat la seva bessant més popular per traslladar-se a les sales de concerts. Dins de la cançó tradicional, el concert es va estructurar en set blocs de tres o quatre peces cadascun i que alternaven la seva procedència. En la meitat d’aquests blocs es van interpretar peces de la tradició camperola catalana com la Rosada o la Pineda, mentre que l’altre meitat va estar dedicada a oferir una mostra dels 44 duos per a violions del compositor Béla Bartók, basats en cançons i danses populars de països com Hongria, Rumania, Bulgaria,… Guzman va voler explicar als petits algunes coses més sobre aquest compositor, i entre d’altres aspectes va destacar que era un músic al qual li agradava molt experimentar amb la politonalitat, un concepte que va intentar fer entendre als menuts com l’efecte que es produeix si nosaltres cantem en una muntanya i l’eco ens torna la nostra veu però amb una tonalitat diferent a l’original.

L’acte es va estendre al llarg d’una hora, i malgrat ser un espectacle pensat per als més petits de la casa, entre el públic es va poder veure a molts adults que van aprofitar l’ocasió per apropar-se a la biblioteca i escoltar música de corda.

Marta Pedrico // Mataró Notícies