Clint Eastwood renta les consciències a la ribera del Mystic

“Mystic River”, de Clint Eastwood. Estats Units. 2003

El passat diumenge 14 de març es va poder veure al Teatre Monumental la darrera pel·lícula que ha dirigit Clint Eastwood, “Mystic River”. El film compta amb un repartiment de luxe que va ser premiat en la darrera edició dels premis Oscar. En concret, van ser Sean Penn i Tim Robbins els actors oscaritzats en les categories de millor actor protagonista i millor actor secundari, respectivament.

Mystic River narra la història de tres nens, Jimmy (Sean Penn), Dave (Tim Robbins) i Sean (Kevin Bacon) que creixen junts en un barri de Boston. Durant aquells dies, Dave és víctima d’un fet dramàtic. Com a conseqüència, els tres amics es distancien i no es retroben fins al cap de 25 anys, quan es produeix un altre esdeveniment inesperat: l’assassinat de la filla de Jimmy.

Els personatges principals s’han vist marcats, en el transcurs de les seves vides, per la terrible experiència que van viure durant la infantesa. Malgrat el pas dels anys, segueixen enfrontant-se diàriament als seus fantasmes i als seus temors, però les seves ments no troben consol en una societat americana també pertorbada i en conflicte permanent. Mentre uns, impunement, es prenen la justícia per la seva mà, els altres moren presos per la bogeria, en el seu intent de sobreviure sota el silenci opressor que alimenta el seu patiment.

Mystic River, basada en la novel·la homònima de Dennis Lehane, escapa del gènere del thriller i de la investigació policial per endinsar-se en el drama més genuí. Es tracta d’un relat molt ben construït que permet desdibuixar les juntures entre una temàtica i l’altra.

Clint Eastwood utilitza un estil clàssic i sobri, afavorint que el pes de la pel·lícula recaigui en el relat i en les extraordinàires interpretacions dels personatges. Tots els recursos fílmics són posats al servei de la credibilitat i la sinceritat de la història.