La Vella Quaresma recull el relleu humit per la pluja de Na Pellofa XXVI

L’entronització de la vella xeruga acaba amb les celebracions carnestoltesques passades per aigua

Aquest any el protagonistme del Carnestoltes ha estat compartit, de manera paritària, entre Sa Majesta Pellofa XXVI i la pluja. Aquesta última no s’ha volgut perdre el breu regnat de Na Pellofa XXVI, que enguany encarnava a una novella princesa, i ha fet acte de presència a cadascun dels dies del Carnaval. Tant ha estat l’apreci d’aquest fenòmen meteorològic per la figura carnestoltesca que fins i tot va presenciar, com el proper més afligit, al seu enterrament, l’últim adéu: la cerimònia crematòria.

I és ben cert, la pluja, i també el fred, ha alterat aquest dies les celebracions d’aquesta festa pagana, la última gresca abans de la quaresma. La pluja va provocar el trasllat dels actes de divendres a dissabte, tot i deixar orfe la primera nit de carnestoltes va permetre que els actes es celebresin l’endemà. I la reiteració de l’aiguat el dissabte va fer suspendre el ball infantil i l’acte de foc. Aquí l’encert del C.C.C. que va mantenir el programa tot i l’amenaça del cel cobert de núvols, que va acabar permetent que es celebressin tots els actes fins i ben entrada la nit.

Doncs ahir, Dimecres de Cendra, tornà a passar el mateix, la pluja va amenaçar i complir durant tot el dia. Però no va ser cap impediment perquè els pobres afligits, orfes de Sa Majestat la gresca, retessin homenatge al personatge que els ha permès ser qui no poden ser la resta de l’any. La comitiva funerària va fer la seva processó, un cop al recinte de la plaça de l’Ajuntament es llegiren les últimes voluntats de la difunta, que va tornar a esquitxar a tots els caps de la ciutat, n’hi va haver per tots.

L’arribada de la Vella Quaresma va tallar en sec el regnat de la 26a. Pellofa, amb una ràpida exhumació, que procedí a vencer les poques ànimes carnestoltesques que quedaven i s’entronitzà a la plaça de la peixateria, acompanyada del convit de vi calent i bunyols de bacallà.

L’escena del recinte de la plaça de l’Ajuntament és prou trista, com un circ romà amb una petita tribuna per a privilegiats –o culs freds, de les hores que porten reservant el seient–, però la presència esmentada de la pluja encara empobria més l’espectacle. Que per altre banda, hauria de ser tot un encert, tractant-se d’un enterrament, que l’acte sigui trist i amb poca gràcia. Però un mai desitjat accident, un atac epilèptic a la grada, va refredar encara més l’ambient gèlid del darrer dimecres de febrer. Un espectacle de gairebé dues hores que comportarà més d’un refredat.

Tot plegat, un gran esforç dels organitzadors, però que com ells mateixos reclamaven, les festes de carnestoltes a la ciutat necessiten d’un revisió. Una debat no només pels organitzadors sinó per a tots aquells que disfruten del carnaval a la ciutat. Una pregunta a l’aire: Algú ha parlat d’un espai cobert?



Notícia relacionada:
Sa majestat Pellofa XXVI festeja el carnestoles esquivant la pluja