La festa dels Tres Tombs torna als carrers de Mataró

La nova organització manté l’estructura tradicional

Malgrat que el dia de Sant Antoni Abat va ser el dissabte, la nostra ciutat ha escollit el diumenge per celebrar la festivitat dels Tres Tombs en honor d’aquest sant. Els cavalls i la resta d’animals han tornat a fer el seu recorregut després que el passat any aquest no tingués lloc degut a la falta d’efectius de la Germandat Antiga de Sant Antoni Abat. Però un grup de joves de la ciutat ha agafat les regnes de la festivitat i s’ha volgut fer responsable de la nova organització esperant que la tradició perduri i no es perdi amb les velles generacions. De moment, ja han aconseguit que Mataró no passi un any més sense la tradicional desfilada dels Tres Tombs.

Nombrosa participació de carruatges
La celebració ha seguit l’esquema tradicional i ha tingut el seu tret de sortida al voltant de les dotze del migdia al Parc Central. La comitiva anava precedida per l’Agrupació Musical del Maresme que amb la seva música obria pas als veritables protagonistes de la jornada, els cavalls. Tot i que aquest any el seu nombre no ha estat gaire abundant, al voltant d’una cinquantena, s’ha de destacar la nombrosa presència de carruatges. Els carros han aconseguit cridar l’atenció del públic no tan sols per la seva quantitat, sinó també per la seva diversitat. S’han pogut veure des de petits carros de treball i d’altres tirats per ponis fins a carruatges senyorials amb elegants cavalls.

La benedicció
Però el punt més important del recorregut es trobava en el carrer Sant Josep, al costat de la parròquia que rep el mateix nom, on es va situar una tarima des de la qual el mossèn de la parròquia va ser l’encarregat de beneir als animals. En aquest punt es va comprovar com la tradició no es pot perdre, ja que gran quantitat de mataronins han acostat a les seves mascotes, des dels cavalls fins a gossos de totes les races, conills i hàmsters, per tal que rebessin l’aigua beneïda. I és que el soroll dels lladrucs ha estat constant al llarg de tot el recorregut, que ha teixit una peculiar melodia ja característica d’aquest esdeveniment. Tot i així, també es van poder veure nombrosos ciutadans sense animals, que acudien a la cita com a simples espectadors.

Confiança en la nova generació
La població està contenta per haver aconseguit que no es perdi aquesta tradició i dóna un vot de confiança als nous organitzadors que han aconseguit fer una desfilada molt digne malgrat el reduït èxit de convocatòria eqüestre i algun petit accident com la caiguda d’un cavall durant el recorregut, que ha obligat a parar per uns moments la marxa fins que aquest s’ha pogut tornar a aixecar i s’ha assegurat el seu bon estat.