Els 08001 fascinen el Clap en un recital rodó

Van arribar a Mataró amb ànsies de desplegar el Raval ta Joie

Hi havia força expectació a principis d’any en els ambients musicals del Raval barceloní. Es sabia que Julián Uriogitía estava a punt de procrear un projecte musical d’aquells que creen anomenada i ja des de la seva mitja presentació en societat, al Sònar de l’any passat, els 08001 van ser un punt de referència de la facció més culta i acurada d’aquest moviment que es fa dir mestissatge barceloní.

Després d’actuar realment poc, amb un incursió sonada i elogiada per la crítica al BAM d’enguany, els 08001 arribaven al Clap de Mataró amb ganes de mostrar tot el que porten dins, amb ànsies de desplegar el Raval ta Joie, l’espectacle que dóna nom al seu únic disc. Una sala amb unes dues-centes persones els esperava i tant bon punt l’espectacle va iniciar-se, 08001 va deixar de ser una incògnita a ser una realitat galàctica que excel·leix en cadascun dels seus temes.

Sutilesa musical, radicalitat en les lletres
Segurament, els 08001 no inventen res però sí que podem dir que el que pretenen és experimentar amb una mescla de sons i estils que executen de forma brillant sense que se’ls escapi de les mans en cap moment. Força allunyat del que poden ser els ritmes jamaicans, l’eix musical dels del Raval es situa en plena mediterrània, d’on abarca nombroses influències que no poden comptabilitzar-se. Es fonamenta, el seu estil musical, en el raï i els solos dels vocalistes que, els qui no són presents, tirats per vídeo, guien magistralment totes les peces interpretades per un Dj, violí, guitarra, violoncel, baix i bateria: genial barreja que funciona a les mil meravelles.

Les lletres, en àrab, francès o castellà despleguen un arsenal ideològic difícil d’assimilar però conseqüent amb l’origen i el rerafons del grup. El ritme en escena és trepidant, els moviments dalt l’escenari, acurats fins l’últim detall, l’alternança de vocalistes, un sistema genial: el resultat de la experiència: un espectacle digne de cites majors. I és que 08001 no pot ésser considerat un grup més sinó que es tracta d’un producte amb mil denominacions d’origen i força exportable en tot tipus de situacions, creen l’ambient un ambient propici a l’excel·lència artística i fugen d’estereotips i tòpics de segons quin tipus de música per vehicular missatges d’integració i globalitat a través d’una música que deixa perplex.

Artistes de renom i de luxe
Julián Urigoitía, ideòleg i impulsor de 08001 té mèrit i demèrit alhora. Ha sabut ingeniar un projecte molt ambiciós i que resulta però ho ha fet amb la “creme” de la música barcelonina i amb una autèntica selecció galàctica d’artistes. El rei del raï a l’Estat, Chab Samir, un geni a l’altura dels grans Chebs, fa un paper secundari obligat per l’estrellat a que el sotmeten el mític Bidgi, ex escuder de Manu Chao i una de les millors veus negres, un marroquí fins ara desconegut que ascendeix a categoria de mestre, Adlen o la presència exquisida de l’americana d’orígens asiàtics Kollars. Tots formen un drema team de la música imparable, escudat per ex-membres de Color Humano, Ojos de Brujo o integrants d’aquesta nova bohèmia barcelonesa.

Entre tots i tot aconsegueixen presentar al públic un desplegament encisador de potència musical. Es tracta d’un grup que, car de veure, bé val el preu que costa assistir a algun dels seus concerts doncs podem dir que és la icona de més "qualité" que ha donat el Raval de Barcelona i que la horeta llarga que dura el seu recital són, en definitiva, minuts d’excel·lència.