Xiscu Frau, membre de la comissió ATTAC-Mataró: "Allò que busacarem sempre serà utòpic, però l'avenç

El pròxim Dijous 26 es presenta en societat la delegació mataronina d’ATTAC. Ens pots explicar ben bé què és ATTAC i quin és el motiu que ha fet sorgir una delegació a Mataró.
Attac significa associació per la taxació de les transaccions financeres i l’acció ciutadana. Es tractad’ un moviment internacional sorgit a França l’any 1998 de ciutadans preocupats per les tràgiques conseqüències de la globalització (atur, exclusió, misèria, ...). amb una arrelament fort i ferm arreu del món, Attac constitueix avui en dia una alternativa sòlida a aquest món que ens volen fer empassar. La finalitat d’Attac és tornar el poder als ciutadans usurpat per les multinacionals i organismes financers internacionals com el Fons Monetari Internacional, el Banc Mundial i la mateixa Unió Europea. Creiem que aquest món en el que vivim es pot i s’ha de canviar, agafem el lema “Un altre món és possible” per bandera i lluitem per aquest canvi que sembla impossible però que nosaltres farem versemblant. El motiu d0haver sorgit a Mataró s’emmarca en aqest creixement brutal que està protagonitzant Attac arreu, tots aquells que llegim Le Monde Diplomatique ens sentim amb l’obligació de fer crèixer aquesta organització que podríem dir que està apadrinada per aquesta publicació.

El Moviment ATTAC comença quan Ignacio Ramonet escriu el ja famós text “Desarmar els Mercats Financers”. Arran d’aquest text es planteja o es recupera una via que ja s’havia mig oblidat com és la Taxa Tobin?
Sí, la taxa Tobin constitueix un dels punts programàtics més importants de la nostra organització per no és l’únic. Es tracta d’una taxa que el que permet és fer front a l’especulació financera de les transaccions que és autèntic pa de cada dia actualment. Seria injust però limitar Attac a aquest concepte ja que nosaltres el que protagonitzem és el canvi. No creiem en les estructures dels partits polítics actuals i sorgim per substituir-los tot seguint l’oblidat camí cap a la democràcia realment ciutadana. Ens afecta el món actual i creiem que l’única forma de revocar-lo és comptant amb la participació activa democràtica i política del ciutadà del carrer, sols així ho podrem aconseguir.

“Que res que ens afecti pugui dur-se a terme sense la nostra participació! Es tracta senzillament de reapropiar-nos, tots units, del futur del nostre món.” És un eslògan prou clar, no?
Arran d’aquest eslògan, podem construir el nou món que volem. Nosaltres creiem en la ciutadania i la seva sobirania sobre la seva acció. Per ser a Attac s’ha d’estar preparant per això creiem en la preparació de la ciutadania. Agafem el relleu d’antics col·lectius que durant segles van vetllar per la educació, per la informació de tot aquell ciutadà d’una tros de món. Anem contra corrent ja que el que actualment es busca des de les altes esferes del poder és la desinformació de la societat. Nosaltres no, creiem en la presa del poder per part d’una ciutadania preparada. Parlem clarament d’utopies, sempre serà utòpic allò que buscarem, però l’avenç, el progrés, sempre ha estat i sempre serà utòpic.

Després de la última reunió del G-8 a Evián, llegíem al País que “els antics emblemes com el Che Guevara convivien amb els nous, les banderes de PACE i els estendards d’ATTAC”. Sou la bandera del moviment antiglobalització?
Se’ns pot considerar com a tals perquè som un moviment aglutinador i unitari de diferents tendències. Moviments anarquistes, marxistes, catòlics... totes les ideologies han coincidit en coses concretes i una d’aquestes és que la ciutadania s’ha de governar a si mateixa. Partint d’aquesta unanimitat, que és precisament la que fa sorgir Attac i la que origina el moviment antiglobalització, en certa manera podem dir que sí, que representem el moviment antiglobalització des del nostre talant unitari.

Esteu considerats com els antiglobalització més presentables, com l’organització més ferma arreu. Com encareu aquest objectiu i quina és la situació d’ATTAC al món?
Quan parles de presentables, et deus referir al fet que Attac és un moviment encapçalat per intel·lectuals i és cert. A Attac hi ha enginyers, doctors, intel·lectuals de diversa procedència. Donem cabuda a tot tipuis de gent i això és el que ens fa ferms arreu. Actualment abarquem uns 50 països i creixem amb força per tot. Estem presidits per científics i escriptors que ens guien, sense liderar res perquè no creiem en líders i funcionem en assemblees. Nosaltres creiem en l’acció ciutadana que necessita el treball intel·lectual. Per això hem impulsat l’escola d’Estiu d’Attac Catalunya, perquè treballem contínuament en la conscienciació, treballem fort i premem amb força l’accelerador. Tornem a arribar al conclusió que anem contracorrent , volem que la gent visqui desperta i no dormida, com més coneixement, més llibertat, nosaltres lluitem perquè estem segurs que algun dia aquesta utopia serà possible.

Parlant més d’ATTAC Mataró, quina activitat desenvolupareu a la ciutat?
Com a tot arreu, les campanyes més importants seran les de conscienciació de la societat de projectes com l’endegat per la Unió Europea que pretén, mig d’amagat, de privatitzar tots els serveis públic sense que ningú hi faci res en contra. Ens escandalitzem quan veiem que els partits polítics no diuen res davant fets com aquest. Un altre àmbit en el que actuarem serà els de lluitar per la participació ciutadana en la vida política diària a nivell local. Obrirem immediatament converses amb entitats, sindicats i associacions per fer força. De moment hem muntat una comissió oberta a tothom que és independent tot i que des de Barcelona es realitza una tasca de suport.. el que aquesta comissió farà serà buscar força entre diferents col·lectius per anar de la mà a buscar aquest altre món que volem.

Què ha de fer aquell que vulgui posar-se en contacte amb vosaltres. On se us pot trobar?
De moment el que formem Attac, que som realment pocs, ens trobem al Casal de Joves de la Plaça d’Espanya el primer i els tercer dimarts de mes a les nou del vespre. Ens trobem en reunions assemblaries obertes a tothom a les quals convido a tot aquell que ho desitgi a participar-hi activament.

Ja per acabar, convenç a tots els lectors de la necessitat d’Attac i esperona’ls a formar part d’aquest projecte.
El que diríem a tothom és que és obvi que aquest món necessita un canvi de rumb que només es por produis a partir de cada ciutadà. Si realment es creu en el lema “Un altre món és possible” el que jo diria és que Attac és la organització més forta, que promet més i que va més lluny en aquest caminar a les fosques cap a un futur que no volem tan negre. Tot aquell que ens vulgui acompanyar en aquest viatge cap a un món millor, queda convidat. Necessitem la força del ciutadà per canviar, necessitem l’alè de tothom per derrotar la utopia. I ho aconseguirem.

Attac Catalunya prepara un interessant cicle de conferències emmarcat en la primera escola d’estiu que organitza aquesta organització. La inscripció és gratuïta i oberta tots els interessats. Sols cal visitar la pàgina web, i inscriure’s. A més, s’hi troba abundant informació sobre campanyes, documents i altre material relacionat amb el moviment.

Cugat Comas // Freqüència Iluro