2011: Notícies culturals destacades

L'any 2011: Ple d'èxits i de rotundes decepcions.

Els Capgrossos bufen 15 espelmes

Es consoliden en Gamma Extra amb la torre de nou i ho celebren a la Gàbia i a la Sala Privat  Capgrossos de Mataró ha celebrat aquest 2011 el seu 15è aniversari. A principi d’any, Jordi Fornells, es posava al capdavant de la presidència d’una colla que, per Santes, es consolidaria en Gamma Extra carregant la torre de nou. Ha estat una temporada en què s’ha canviat el nom de la diada castellera en memòria a la Mariona Galindo i que, per motius de pluja, es va haver de suspendre per primera vegada a la història. Un any però, en què s’han pogut veure molts castells de nou, sobretot a final de temporada, i en què el cap de colla, Lluís Feliu, ha posat punt i final a la seva trajectòria al càrrec. Sigui com sigui, els Capgrossos han fet una temporada d’aniversari ben merescuda també de festes, com la que es va organitzar a la Gàbia amb el concert de l’Orquestra Girasol o la que conclourà l’any a la Sala Privat, aquest dia 30.

‘Uanxo’, De Torres i Manté estimats i homenatjats aquest 2011

Any de tristesa santera per la mort del geganter Joan Fradera, conegut com a ‘Uanxo’. Fradera, va ser una de les peces claus en la recuperació de la Festa Major. Un any en què ens ha deixat l’artista mataronina Emília De Torres, i en què s’ha commemorat a Pep Manté amb un monument al Parc de Rocafonda.

La Coixinera d’aniversari amb flashmob i nou treball

Ha estat durant tot el 2011, quan la formació mataronina La Coixinera -sinònim de festa major, disbauxa i sarau- ha celebrat els deu anys de trajectòria. Van començar a principis d’any amb una flashmob i l’acabava al mes de novembre amb una festa al Casal l’Aliança on hi presentaven el seu últim treball.

Sant Joan sense "revetlla a la platja"

La nit més curta de l’any es centrava a les guinguetes i al carrer Sant Joan  Si després de menjar la coca de Sant Joan el 23 de juny, com altres anys, molts baixaven a la platja, aquest 2011 es van quedar sense revetlla. Per primera vegada en vuit anys, no hi va haver activitats especials al Passeig Marítim, perdent una de les nits més sonades i atractives de la ciutat. Des del mateix IMAC es decidia no organitzar res veient que tampoc es presentava cap proposta per tirar-ho endavant.Alternatives: Les úniques alternatives a la revetlla de Sant Joan que s’organitzava al Passeig Marítim -en la nit en què més gent surt al carrer- es van concentrar a les guinguetes, Peramàs-Esmandies i com ja és tradicional, el carrer de Sant Joan, on s’hi organitzen, any rere any, diferents activitats relacionades amb la festa del carrer com ara el ball de les bruixes. Malgrat això, la tradició de baixar vora el mar en aquesta nit, és anterior a les grans revetlles organitzades anteriorment, pel que va fer congregar igualment milers de persones a la platja. 

El 2011 d’Òmnium Cultural a Mataró ha estat d’aniversari

La delegació de Mataró d’Òmnium Cultural enguany ha arribat als 40 anys. Ho celebrava per la Diada de Catalunya amb una festa a la Plaça de Santa Anna tot i que els actes s’han allargat durant tot l’any. Amb aquests 40 anys, Òmnium ha obtingut 1600 socis que s’han mantingut en la lluita per la llengua catalana.

L’Ermita de Sant Simó celebra els 400 anys d’història

Tot i que el dia de Sant Simó va començar amb pluja, a poc a poc es va aclarir per deixar celebrar els 400 anys de l’Ermita durant el cap de setmana. La Família Robafaves, els Capgrossos o les havaneres van acompanyar l’aniversari de l’edifici centenari de Sant Simó, el sabre i la Coca.

Santes agredolces

Un 26 de pluja i sense alternativa oficial, un 27 de Mossos i Felip Puig i un 29 del tot recuperatLes Santes 2011 ha estat la primera Festa Major amb Joan Mora encapçalant el balcó de l’Ajuntament. Pel que sembla, no van ser unes Santes que acabessin de fer el pes a tots els santeros i santeres, que van manifestar tenir-ne un gust agredolç. Segurament va ser un dels anys més massificats de gent. Vam tenir un desvetllament que va fer petita la Riera fins i tot, posant en dubte la seguretat de tota la gent. Un 26 passat per aigua, va obligar a suspendre el Ball de Festa Major del Parc Central, demostrant no tenir un ‘Pla B’ després d’un any d’aquell ‘se’ns deu un 29’. Unes Santes 2011 marcades també per una ‘Anada a l’Ofici’ carregada de Mossos d’Esquadra de la Brigada Mòbil per la presència de Felip Puig. I un ‘No n’hi ha prou’ més que consolidat que va donar pas al 29 del tot recuperat.

Les Santes 2.0, una nova visió de la festa

Compartir diferents punts de vista, experiències o els propis dies de la Festa Major de Les Santes, és el què va pretendre el nou moviment 2.0 nascut enguany. Socsantero.cat i socsantera.cat va voler impulsar la festa a la pròpia xarxa a través del portal web i les xarxes socials Twitter i Facebook. Paral·lelament, eSantes va engegar la consulta i localització a través dels mòbils de tots els actes de les Santes.

Nova colla castellera universitària al TCM

Moltes universitats tenen colla castellera i el TCM no podia ser menys. A principis d’any, la nova formació impulsada per joves dels Capgrossos i anomenada Passerells, va donar el tret de sortida al què, en pocs mesos, es consolidaria com a la colla universitària de Mataró. La colla ha anat creixent juntament amb els seus castells. Ara ja fan castells de sis, i no descarten seguir endavant i pujar més pisos.

La Mostra recuperada

El certamen cinèfil en equilibri, amb menys pressupost però amb èxit rotundLa XXXII Mostra de Cinema  de nous realitzadors d’aquest 2011 ha estat sobre una barra d’equilibris. I és que primer va perillar, després es va cancel·lar i finalment va ser recuperada. La reducció del cartell i de pressupost no va evitar però, que en fos un èxit rotund. La Comissió de Cinema i l’IMAC van preparar un programa ajustat amb quatre pel·lícules per als quatre dies de la Mostra, així com activitats en paral·lel per ‘fer cinema’.  El tret de sortida el va donar ‘Mammuth’, que donava pas al cinema oriental amb ‘Sangre fácil’ o el cinema documental amb ‘La doctrina del shock’.  El certamen cinèfil, a més, va projectar la pel·lícula ‘In a better world’ que va posar punt i final a la Mostra i que, una setmana després, guanyava l’Òscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa.

Tres dècades d’Agrupament Escolta

L’Agrupament Escolta Antoni Comas ha tingut un any especial. I és que al 2011 han celebrat els 30 anys. Durant tot aquest temps han mantingut l’activitat els dissabtes a la tarda, actualment situada al carrer d’en Molas. El ‘cau’ forma part de Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi de Catalunya i ha seguit sempre la mateixa filosofia: utilitzar el mètode escolta i guia per ajudar els més petits a créixer i aprendre.

Un Cicle d’Autor més participatiu

La Sala Privat i El Dau han unit forces per portar, per segona vegada, les propostes més singulars del panorama musical actual, el Cicle d’Autor. Entre els mesos d’octubre i novembre, les dues sales van acollir fins a 25 concerts d’estils ben diferents. Jorge Drexler, un dels concerts més esperats, va posar punt i final al Cicle amb èxit de participació. Aleshores, començava la 6a edició del Cicle de Músiques Tranquil·les.