Salpa de Mataró un veler per fer la volta al món en solitari

A més de navegar per una ruta complicada, el repte resideix en realitzar únicament tres escales

La tarda de diumenge, un veler va salpar del Port de Mataró. Aquest fet, no té res d’especial si no coneixem que van ser un centenar de persones, qui es van apropar fins al Port per acomiadar al navegant. Tampoc és d’estranyar que el vaixell, batejat com a “Longtail”, una ketch de dos pals construït per Pearson al 1979, estigui comandat per un sol tripulant. El que ja és menys freqüent és iniciar una ruta al voltant del món, com la que va emprendre Marco Panosian diumenge. I el que és meritori d’admiració és la intenció, traçada en la ruta, d’aconseguir aquesta ruta oceànica realitzant únicament tres escales.

Marco Panosian, un jove de Mataró, ha estat diversos mesos preparant-se per la proesa, i va ser diumenge quan es va desfer les amarres del port de la ciutat i va emprendre la seva travessia global. Durant els propers mesos, Panosian té previst sortir del mar Mediterrani, dirigir-se cap el sud del continent africà per fer la primera escala a Sudàfrica, seguidament prosseguirà la ruta per l’oceà Índic, rodejant novament pel sud el continent oceànic, on farà la segona escala en terres australianes. Al salpar d’aquest port es trobarà a la meitat del seu trajecte.

Tres escales i seguiment per internet
La llarga travessia de l’oceà pacífic, el portarà a rodejar el continent americà pel con sud, un cop passada la “terra del foc” el navegant solitari virarà la seva ruta cap el nord. A la desembocadura del Rio de la Plata farà el tercer port, en terres uruguaies. Una darrera escala abans d’emprendre la darrera travessia oceànica, ara l’atlàntic, fins l’estret de Gibraltar per retornar a aigües mediterrànies i al Port de Mataró que l’ha vist salpar.

Les aventures d’aquesta ruta en solitari es poden seguir des de la pàgina web longtail.org , que el propi navegant actualitzarà a cada escala i cada vegada que pugui transmetre. En el moment de salpar de Mataró, el Longtail va ser acompanyat per sis embarcacions durant les primeres milles de ruta mar endins.