L'espontaneïtat i realitat d'unes converses mare-fill

‘Conversaciones con Mamá’ de Santiago Carlos Oves. Argentina, Espanya. 2004

L’argument: Jaime és un home de 50 anys que porta una vida acomodada fins que un dia perd la feina. A partir d’aquest moment, les circumstàncies econòmiques l’obliguen a plantejar-se de vendre el pis on viu la seva mare, un vídua de 82 anys. Però quan Jaime es disposa a comunicar-li a la seva mare que ha d’abandonar el pis succeeix una cosa inesperada: la mare li fa saber que té nòvio i que pensa conviure amb ell.

L’anècdota: L’actor que encarna el personatge protagonista és Eduardo Blanco, que es va donar a conèixer al nostre país gràcies al film ‘El hijo de la novia’ en què interpretava el simpàtic actor, amic de Ricardo Darín.

Diagnòstic: La pel·lícula es fonamenta en uns diàlegs que desprenen espontaneïtat i sentit de l’humor, rebaixant, d’aquesta manera, la càrrega dramàtica de la història en una clara aposta per l’optimisme. Les destacades interpretacions de China Zorrilla (encarnant la mare) i d’Eduardo Blanco suporten airosament el pes de la història, que bé podria tractar-se d’una obra de teatre.

El director i guionista del film, Santiago Oves, es mostra més eficient en l’escriptura que no pas en la direcció: la realització d’algunes seqüències no acaba de convèncer i al llarg del film fa algunes concessions al sentimentalisme més pompós.

Efectes secundaris: Adient per recordar-nos que cal aprendre de l’experiència de les persones grans.