Ruyra reviu a través de la música i la dansa

Un concert acosta la figura del prosista català al Foment

L’escriptor català Joaquim Ruyra va ser el protagonista del concert que es va viure el passat divendres 11 de febrer al Foment Mataroní. L’homenatge portava el nom de Ruyra: Literatura entre música i dansa. Per homanetjar l’autor s’han unit diversos músics i dansaires que, cadascun fidels a la seva disciplina i especialitat, van voler transformar en ritme, notes i moviments els textos del prosista.

La Cobla Ciutat de Girona, juntament amb el Cor de Cambra “Sota Pau”, va interpretar obres musicals descriptives d’autors contemporanis a Ruyra. També es van poder sentir peces de compositors posteriors cronològicament que li han volgut retre homenatge a través de la seva música. D’altra banda, la dansa va prendre forma en tres estils molt diferents. La primera en aparèixer a l’escenari va ser la ballarina clàssica Natàlia Pèrez amb una coreografia de Madeleine Aris. Desprès ho van fer l’Esbart Joaquim Ruyra i la Colla Sardanista Sa Palomera.

Un Ruyra present al concert
Però cal no oblidar que el que caracteritza a Ruyra és la seva literatura. Per aquest motiu, dos interlocutors, un representant al mateix Ruyra, van mantenir un diàleg al voltant de la vida i obra de l’autor, així com sobre el que s’anava produint a l’escenari. Malgrat tot, la millor manera de recordar al prosista va ser recintant alguna de les seves obres, com el poema-endevinalla amb què descriu la seva mateixa persona.

La nit va servir per apropar als espectadors a la personalitat del escriptor. Tant a nivell professional, es van interpretar l’Himne de la senyera de l’orfeó de Blanes i Vent fresquet de Tramuntana, ambdues amb lletra composada per Ruyra; així com de la seva vida personal, ja que l’espectacle també va fer un elogi a la sardana. El Ruyra de cos present al Foment va voler recordar les paraules de Maragall: “La sardana és la dansa més bella de totes les danses que es fan i es desfan”, i va afegir que “és una música que omple l’ànima”.

Un espectacle per celebrar l’any Ruyra
Ruyra: Literatura entre música i dansa és fruit de la iniciativa de la Colla sardanista Sa Palomera per celebrar l’Any Ruyra. L’espectacle va nèixer el 2002, l’any que la Generalitat va declarar com l’any de l’autor coincidint amb el centenari de la seva obra més coneguda, Marines i Boscatges. Amb aquesta celebració es pretenia recuperar la figura d’un dels millors prosistes que ha tingut mai la literatura catalana. Així va sortir aquest espectacle que va arribar divendres a Mataró, gràcies a “Sa Palomera”, l’Ajuntament de Blanes i la Cobla Ciutat de Girona.