Una mentida?

No puc entendre que tractin sense respecte l'esport femení

José Maria García

Escoltant fa pocs dies la ràdio em va fer gràcia sentir com un presentador d'entreteniment –en Marc Giró, a Rac1–  li deia al periodista esportiu de torn que repassava l'actualitat que si cada setmana feien fora un entrenador de futbol... perquè no fitxaven entrenadores, que potser ho farien millor. Em va agradar més aquesta reflexió –que va fer en to humorístic i sabent que evidentment no era el seu camp– que la desafortunadíssima reflexió d'un personatge que suposadament és un expert en el món esport.

Parlo de Jose María García, el famós "butanito", que va fer unes declaracions sobre les futbolistes que estaven preparant una vaga dient coses com ara "quin percentatge de futbolistes de primera divisió arribaven des del córner a la porteria", o "solo es más plomizo que una etapa de ciclismo en la tele un partido de fútbol femenino. El fútbol femenino es una mentira". Unes declaracions tan dures i que van aixecar tanta polseguera que ràpidament va haver de sortir a matisar-les i demanar perdó a les futbolistes.

El futbol femení et pot agradar més o menys, com et pot agradar més o menys el voleibol, el tir amb arc o el ciclisme, però una falta de respecte com aquesta cap a les jugadores no la puc entendre d'algú que porta tants i tants anys al circ mediàtic esportiu. No comprenc que critiqués per exemple el rècord d'espectadors en un partit de futbol femení al Wanda (70.000 persones) dient que tot eren invitacions. Tothom sap que ja pots repartir invitacions que si no et fa gràcia anar-hi, no hi vas.

El futbol femení ha crescut en quantitat i qualitat de manera brutal els últims anys, i només cal veure com juga la selecció dels Estats Units, el país on més dones juguen a futbol. Gràcies a un impuls generalitzat, la lliga espanyola també s'ha anat professionalitzant i segurament per això necessita la pressió de les jugadores per tal d'aconseguir uns drets que els futbolistes ja van aconseguir anys enrere. Uns drets que estaria bé que tinguessin totes les esportistes de qualsevol lliga de qualsevol esport. Molts ànims.