L'esport per Nadal

És sorprenent veure les diferències entre diverses competicions

Opinió 2017, opinio tot esport-esport per Nadal (edicio 1800)Arriben les festes nadalenques i a moltes categories les competicions ja es van aturar el passat cap de setmana i no tornen fins al pròxim 13 de gener. Tres caps de setmana per desconnectar mentalment de les exigències viscudes fins al moment. Però durant les vacances també aprofitem aquests dies de descans per entretenir-nos des de casa al sofà mirant esports per la televisió. I aquí és on hi trobem diferències radicals entre països i esports.

Comencem per "l'esport rei", el futbol, que a l'estat espanyol, s'acomiadarà d'aquest 2017 amb el clàssic entre el Madrid i el Barça al Bernabéu el dissabte 23 de desembre. I, a partir d'aquí, res més fins la setmana abans de Reis. Descans per tots els jugadors perquè puguin passar les festes en família. Al Regne Unit, però, la filosofia és radicalment diferent. Consideren que el futbol és un entreteniment i aprofitant que durant les festes de Nadal hi trobem més festius al calendari, la competició s'intensifica amb la disputa de fins a tres jornades en poc menys d'una setmana. Des del dia 26 de desembre i fins al 4 de gener -exceptuant el 28- hi ha partits de la Premier League cada dia. A la lliga italiana, sense arribar al ritme frenètic del Regne Unit, tampoc s'atura per Nadal i hi ha jornada el 29 i 30 de desembre.

Però no és exclusivament una qüestió de país. Si tornem, un altre cop a l'estat espanyol, veiem com la lliga ACB de bàsquet no s'atura pas tampoc. Jornada aquest divendres i dissabte i també el 29 i el 30. I per si no fos prou, l'Eurolliga també juga, amb la jornada 15 de la competició els dies 27 i 28 de desembre. Així doncs, el bàsquet no descansa per vacances.

No entrarem a parlar del sistema dels Estats Units –on viuen per i de cara a l'espectador i a l'espectacle– i desaprofitar l'oportunitat de sumar grans audiències en dies festius és absolutament inviable. Així que, entre NFL, NBA i NHL tenen els dies perfectament ocupats.

Al final, es tracta de la filosofia que es vulgui aplicar i, tot i entendre que els jugadors vulguin gaudir també d'aquestes festes en família, el seu salari –molt superior al de la gran majoria d'humans– també comporta alguns sacrificis. Ningú demana que es jugui el 24 i el 25 de desembre, però potser tampoc cal regalar deu dies de vacances pràcticament per després queixar-se de  l'acumulació de partit al llarg de la temporada. Ah, i Bones Festes!