Això no hi ha qui ho toqui?

El sorteig de classificació per l’Eurocopa fa pensar una mica

  • Josep Gomà
  • Dijous, 06 Març 2014 12:57

Esports 2013, editorial tot esport- aixo ni hi qui ho toqui

Ara fa uns dies es va celebrar el sorteig de la fase classificatòria de l’Eurocopa de seleccions de futbol i, francament, l’observació del reguitzell de seleccions participants fa pensar en relació a això tan sentit, que hi ha coses que no es poden tocar.
La prèvia de l’Eurocopa del 1976 –la final de la qual va tenir lloc a Belgrad i va venir marcada per aquell famós llançament de penal de Panenka que va donar el títol a Txecoslovàquia– havia comptat amb 32 participants. Eren uns temps en que la presumpta unió de la Vella Europa quasi es manifestava únicament per la celebració de l’Eurocopa.

La Comunitat Econòmica Europea estava formada només per la República Federal Alemanya, França, Itàlia, Bèlgica, Holanda i Luxemburg, i Espanya va tardar encara deu anys a entrar-hi, abans encara de la creació de la Unió Europea, “l’Europa dels dotze” com era coneguda, i que ara ja inclou 28 estats, i a la qual sembla tan difícil que un país pugui entrar-hi en cas d’assolir la independència.

Doncs bé, al sorteig celebrat ara fa deu dies hi trobem ja 54 seleccions. Holanda, Turquia, Islàndia, Bèlgica, Alemanya, Gal·les, Espanya, Luxemburg, República d’Irlanda, Polònia, Escòcia, Anglaterra, Suïssa, Grècia, Hongria, Romania, Finlàndia, Irlanda del Nord, Suècia, Àustria, Itàlia, Noruega, Bulgària, Malta, Portugal, Dinamarca, França, Xipre, que són les 28 que ja hi eren l’any 1976. I a més hi ha les 26 noves que són: República Txeca, Letònia, Kazakhstan, Bòsnia i Hercegovina, Ucraïna, Eslovàquia, Bielorússia, Macedònia, Geòrgia, Gibraltar, Eslovènia, Andorra, Estònia, Lituània, Rússia, San Marino, Illes Fèroe, Montenegro, Moldàvia, Liechtenstein, Croàcia, Azerbaidjan, Israel, Sèrbia, Albània i Armènia. Per cert la UEFA ja es va encarregar d’assegurar que no hi hauria un Espanya-Gibraltar, després que Espanya hagués votat en contra de l’entrada dels del penyal a la UEFA.

No hi trobeu a faltar alguna selecció? Jo en sé d’una que podria fer-hi un paper molt destacat.