Si tinguéssim ‘Estatut del jove esportista’

Recordem l’esperit de l’esport formatiu amb un text “d’actualitat”

“Ha estat un evident encert de la Federació Catalana de Futbol fer públiques les conclusions adoptades en la VII Convenció celebrada fa un parell de setmanes a Castelldefels, dedicada aquest cop a debatre aspectes del futbol infantil, juvenil i aficionat. [...]

La majoria de les conclusions afecten el futbol infantil, l’autènticament formatiu, cosa que suposem que no vol dir que no tinguin també els seus problemes els juvenils i aficionats. Cadascun dels vint punts ens semblen esplèndids. En molts aspectes, ens deixa parats que a aquestes alçades s’hagin de fer certes recomanacions o donar certes orientacions que, en el seu fons, són l’A-B-C de qualsevol esport.

Conseqüentment, tot això ve a ser com l’acte de fe dels errors que en el seu desenvolupament ha tingut fins ara el nostre futbol formatiu.

 

S’hi diu: “Com a norma inspiradora de l’actuació pel que fa a infantils, podria concretar-se en el propòsit de no fer campions sinó esportistes”.

I després: “És precís inculcar als elements responsables (directius, delegats, pares...) la idea d’un futbol aficionat, com un instrument de formació, superant la concepció d’un futbol professional”.

O aquesta altra: “Procurar l’increment del tracte directe amb els centres d’ensenyament, per tal d’aconseguir una major valoració dels elements d’ordre educatiu que trobem en el futbol, sobre tot pel que fa referència a la disciplina en sentit humà”.

¿No són aquestes tres normes que haurien de ser bàsiques en el que podríem anomenar 'Estatut del jove esportista'?” [...]

Sembla un text actual? Doncs es tracta d’un fragment de l’article “La convención y el futbol formativo” escrit per Josep Gomà i Carol, publicat al diari esportiu Dicen l'octubre de 1965. Aquest passat diumenge es va celebrar el Memorial Ferran Ferrer i Josep Gomà, periodistes de vocació que van treballar molt per l’esport de base. Des d’aquí el nostre record i homenatge.