Racionalitzem l’esport, que ja toca

Tindrem handbol de “Plata” l’any vinent a Mataró?

La Federació Catalana d’Handbol presentarà una interessant proposta a la propera Assemblea de la Real Federación Española. Per posar en situació al lector, cal explicar que l’estructura de categories de l’handbol és com la del futbol. Un grup al màxim nivell (Asobal), un grup al segon (Divisió de Plata), i quatre grups al tercer (Primera Estatal). En aquest darrer nivell és on hi tenim al Joventut Handbol Mataró en una categoria prou econòmica ja que pràcticament tots els equips són catalans.

Però, i si algun any el Mataró –com aquest any ha fet La Roca– aconseguís l’ascens a Plata? El panorama és desolador. Un sol grup a tot l’Estat, amb viatges caríssims a Andalusia i Galícia... i tot per una presència ínfima als mitjans tradicionals que fa molt complicat (o impossible) trobar patrocinadors. Molts equips catalans hi han renunciat a jugar (venent-se la categoria), però en canvi el Barça B aquest any n’ha quedat campió. Per tant s’ha vist que ara el problema no és esportiu sinó econòmic, quedant clar que és una categoria pensada únicament pels clubs que volen fer el pas a Asobal.

Tornem doncs a la proposta de reforma que es debatrà a l’assemblea estatal. Consistiria en unir el grup únic de Plata amb els quatre de 1a Estatal, creant una nova categoria amb cinc grups distribuïts per zones. Això ja havia estat així als anys seixanta i vuitanta. És a dir, tornem a tocar de peus a terra, i que els millors equips facin una fase final per veure qui es mereix pujar a Divisió d’Honor.

Significaria deixar enrere els anys de deliris de grandesa. Anys en que es trobaven patrocinadors a dojo i institucions entregades (sobretot en altres parts de l’Estat), i es creaven noves categories ruïnoses per voler ser com el futbol. Ben aviat sabrem si l’handbol es racionalitza. La crisi i el sentit comú manaran aquest cop? Esperem que l’handbol obri el camí.