El llibre es converteix en el protagonista per un cop a l’any

La jornada d’ahir, és la que qualsevol llibreter desitjaria que es repetís tot l’any, o si més no, més d’una vegada. La diada de Sant Jordi, i els dies adjacents, és el període de l’any en que es venen més llibres, amb escreix. Per aquestes dates algunes llibreries arriben a realitzar un terç del total de vendres anuals.

És per això, que les editorials presenten un gran norbre de novetats per aquestes dates, són aquestes, els títols premiats, i les obres “mediàtiques”, les que s’emporten el gran gruix de vendes d’aquest dia.

Els èxits del dia
Enguany els títols més venuts, han estat pels autors televisius Asha Miró, amb “La filla del Ganges”, i Andreu Buenafuente, amb la 4ª entrega de monòlegs: “Què t’anava a dir?”. Entremig hi ha Javier Cercas, amb “Soldados de Salamina”, un llibre que porta tres diades de Sant Jordi a la capçalera dels més venuts. El primer any, el boca-orella va funcionar a la estrena de la novel·la; el segón va estar recolzat pel premi Llibreter; i enguany, el tercer, per la adaptació cinematogràfica que ha fet David Trueba del relat de Cercas.

La cuinera infatigable
L’Àvia Remei és torna a plantar a dalt de les llistes dels més venuts, ara amb la segona entrega de receptes, “Plats i Secrets de l’Àvia Remei”. Aquesta àvia mataronina, és una infatigable promotora dels seus coneixements culinàris i va estar a la Plaça Santa Anna signant els exemplars dels seus dos llibres, tot un èxit editorial.

També van vendre
El recentment desaparegut, Terenci Moix també va un autor de qui van sol·licitar diversos títols de la seva obra, en conjunt els lectors van tenir un especial interés per les seves novel·les. També Carlos Ruíz-Safont, amb “La sombra del viento”, va acollir un bon nombre de demandes. Com la recomanació particular que els venedors de la llibreria Robafaves van fer de l’obra de Albert Sánchez Piñol, “La pell freda”. Com ens explicava el soci de la llibreria, Toni Cantó: “Un llibre que hem llegit pràcticament tots els treballadors del Robafaves, i que ha agradat molt. Per això, hi hem fet una aposta especial”.

Una tradició que ve de lluny
El primer cop que es va celebrar el Dia del Llibre va ser al 1926, però a la tardor (el 7 d'octubre), en commemoració del naixement de Miguel de Cervantes. Va ser el rei Alfons XIII qui va signar el Reial Decret que instituïa oficialment la "Fiesta del Libro Español".

Va ser al l'any 1930, i després d'una forta polèmica, que es va acordar canviar la data de la celebració al 23 d'abril (dia de la mort de Cervantes), considerant que afavoria més els actes al carrer que no el mes d'octubre. A partir d'aquell moment el Dia del llibre va esdevenir una diada molt popular, no només a Barcelona sinó a la resta de ciutats catalanes.

Jordi Aliberas // Freqüència Iluro