La secció d'espeleologia de la UEC ens explica la seva experiència a la trobada Mexpeleo 2002

Durant els dies 26 a 30 de Desembre del 2002 es va celebrar el Mexpeleo 2002 a la localitat d’Acahuizotla, Guerrero (Mèxic). Dos membres de la Secció d’Espeleologia de la UEC Mataró van assistir al congrés que organitzava conjuntament la Sección Mexicana Exploraciones Subterráneas (SMES) amb l’Association for Mexician Cave Studies (AMCS).

El Mexpeleo és una trobada informal que s’organitza cada 3 anys, en la que intervenen espeleòlegs de tot el món. Aquest any va comptar amb la presència de 100 persones que vingueren de tots els estats de Mèxic, Texas i Anglaterra. Durant aquestes estades es celebren conferències dels treballs realitzats pels diferents grups a Mèxic i es realitzen activitats pròpies d’espeleologia esportiva i d’exploració (troballa de cavitats inexplorades) de cavitats de la zona. Cal dir que la zona en qüestió té actualment una trentena de cavitats descobertes i/o localitzades, algunes d’elles encara pendents d’explorar amb incògnites.

Aquest any, el principal atractiu del Mexpeleo era una travessa esportiva, el Sumidero de Acahuizotla. Aquesta va transcórrer pel curs natural d’un riu, amb un recorregut de 3 quilòmetres i un desnivell de 250 metres. El ràppel més llarg és de 20 mts, té trams en els quals és necessari nedar, i fins i tot és necessari traspassar un sifó de 3 metres de llarg.
A part d’aquesta travessa, els participants van poder realitzar altres visites a coves, com era el cas de Juxtlahuaca (cavitat de 5 kms de recorregut, amb pintures rupestres, amb existència de restes arqueològiques i on es troben galeries d’aragonita, un tipus de mineral que només s’ha descobert a Lechuguilla); Puente de Dios de Chichihualco, amb una boca d’entrada de 100 mts per 40 i un recorregut de 500 mts; la Cueva de la mano, de tres kms de recorregut i 200 metres de desnivell.

Noves cavitats
També es van realitzar tasques d’exploració, topografia i prospecció i localització de noves cavitats. És el cas de Posada de la Paz nº 3, amb un desnivell de 100 mts i finalitzant amb un sifó, impracticable en aquesta època de l’any; on es van localitzar tres noves cavitats a la zona de San Francisco, que tenien entre 100 i 400 mts de recorregut; es van acabar les incògnites i es van topografiar les cavitats Resumidero de las Hormigas 1 i 2, Xocomanetlan, i Posada de la paz nº 1.

Pel que fa a les conferències exposades per diferents assistents del Mexpeleo, es van parlar dels treballs realitzats a l’àrea d’Acahuizotla, Cerro Rabon, Sistema Purificación, Sierra Negra, Proyecto Iztaxochitla, Michoacan, Cuetzalan.... el resultat d’anys d’exploració a les diferents zones de Mèxic realitzat per moltes persones provinents de diferents punts del món.

Valoració positiva
L’experiència va resultar molt positiva a nivell espeleològic, tant per les característiques de les cavitats (geològiques, grans dimensions de sales i galeries, aquàtiques...) com a nivell humà. Des del grup d’espeleologia de la UEC esperem poder tornar-hi ben d’hora per poder disfrutar de les cavitats mexicanes!

Text de Susanna Salazar
UEC Mataró - Secció d'Espeleologia