Els partits es qüestionen la necessitat de refundar el catalanisme

L’ofrena floral segueix centrant la celebració d’una Diada d’esquema tradicional

Si bé l’any passat el protagonista absolut de l’ofrena floral de l’Onze de setembre era el nou Estatut, aquest any el monument a Casanovas va viure una Diada molt més tranquil·la i calmada. Sense un leimotiv clar que es repetís en tots els parlaments, es va sentir parlar, i molt, del catalanisme i de la seva refundació. L’ofrena va començar amb el lliurament de diversos rams de flors per part d’associacions i entitats de la ciutat com Comissions Obreres o la colla castellera dels Capgrossos. Passaven pocs minuts de les 11 del matí quan finalment va arribar el torn que fossin els polítics qui deixessin els seus rams.

Els primers en fer-ho van ser els membres de la Candidatura d’Unitat Popular. El seu regidor, Xavier Safont-Tria, va ser qui va prendre la paraula en el parlament més llarg que es va poder sentir i que no va deixar de molestar a alguns, tant per la seva excessiva durada com pel seu contingut. “El catalanisme serà sobiranista o no serà” va dir el líder de la CUP que va prosseguir explicant que el catalanisme té una tradició de 300 anys que no es pot canviar. Però les crítiques més dures van anar a parar al partit socialista. “Catalunya té un problema i aquest problema es diu PSOE” va dir el regidor, que també va tenir paraules per a Zapatero dient que “encara no ha complert ni una promesa que ha fet als catalans”. Un nou catalanismeEls següents en realitzar la seva ofrena van ser els d’Esquerra Republicana de Catalunya. Francesc Teixidó va prendre la paraula per fer referència als socialistes i a la seva actitud respecte el model d’estat. “Ara ja sabem que l’esquerra espanyola no creu en el federalisme” va dir afirmant que aquesta asseveració ha deixat un panorama polític que “fa possible que emergeixi un nou catalanisme que no és el de sempre”. “Ja no és aquella malaltia juvenil (...) no pretenem vincular el catalanisme a la improvització o la provocació” va explicar Teixidor confirmant el model pel que aposta: “Volem construir una majoria interclassista fonamentada en la cohesió”.

Després va arribar el torn d’Iniciativa per Catalunya - Esquerra Unida i Alternativa que va realitzar la seva ofrena en silenci. El que sí que va prendre la paraula va ser Paulí Mojedano en representació del Partit Popular, que a diferència del que ha passat a altres indrets de Catalunya, va poder parlar sense interrupcions. Mojedano va voler mostrar la seva ideologia no nacionalista que aposta per “no forçar les coses, simplement potenciar-les” i per convidar a la ciutadania a “assumir que formem part d’una realitat més gran que es diu Espanya” però on Catalunya també es pot realitzar.

Al torn de Convergència i Unió, va ser el president local d’Unió Democràtica, Pere Glun qui va voler recordar els significat de “compromís, lluita i perseverança” que té per a la coalició l’Onze de setembre. A més, va animar als catalans a lluitar, ara més que mai, per Catalunya en un moment que, segons ell, “hem vist com el país no avança”. El darrer partit polític en realitzar la seva ofrena va ser el PSC, que com sempre va fer una doble ofrena, al monument de Casanovas i al de les Brigades Internacionals. També el seu parlament va ser molt breu, amb un Remigi Herrero que va voler recordar els homenatjats. “Volem retre un homenatge a totes aquelles persones que al llarg dels segles van ajudar a construir la societat” va dir Herrero.