Guillem Pujol: "L'objectiu d'aquesta temporada és anar als Mundials de Budapest"

Entrevistem al nedador del CNM després del seu bronze al campionat d'Espanya de llarga distància

 

Les recents medalles als Campionats de Catalunya i Espanya

Aquestes són les meves primeres medalles absolutes en ambdós campionats, tant els de Catalunya com el d’Espanya d’aquest cap de setmana aquí Mataró. Aquesta temporada he fet el salt de categoria i, és clar, estava una mica desorientat, per molt que sí que havia competit en competicions absolutes, però mai en la meva categoria. Em vaig trobar molt còmode amb la distància i molt satisfet amb els resultats, considerant que m’havia preparat més pel d’aquí Mataró que els de Catalunya, les medalles són un motiu d’orgull.

A més a més, als campionats d’aquí Mataró ja vaig aconseguir la marca mínima per classificar-me per al Mundial de Budapest i, a més a més, molt sobrat. També és cert que esperava aconseguir-la. De tota manera, encara no m’he pogut classificar i dependrà d’una prova que es disputarà a Banyoles més endavant per tornar a aconseguir-la i obtenir la classificació.

Quins objectius o quines expectatives tens per a la temporada?

Vaig començar la temporada al CAR de Sant Cugat però per motius personals vaig marxar i vaig venir a Mataró al Centre. Vaig parlar amb en Sergi i ens vam centrar en l’objectiu de la llarga distància en aigües obertes. Això sí, sense deixar de banda les proves de piscina, sobretot les de llarg fons, tot i que també participo en proves de 200 metres, junt amb les de 400 i 1500. Seguiré participant en competicions Open de piscina però, com t’he dit, des d’aquest any estic molt més centrat a preparar aigües obertes i disputar el Mundial de Budapest.

Com són els entrenaments de llarga distància i aigües obertes, difereixen molt dels de piscina més normal?

Tampoc hi ha tanta diferència entre els entrenaments de piscina i els d’aigües obertes. Al d’aigües obertes, bàsicament molt més treball aeròbic i més metres. És important ser eficient, molt eficient en l’esforç quan parlem de llargues distàncies. En 5-10 km t’has de controlar i regular molt bé, a diferència d’un 400 en una piscina. Per exemple, que d’una manera o altra l’aconseguiràs acabar.

Després també hi ha aspectes més tècnics. Hem de pensar que a aigües obertes nedem tots junts en grup i no separats per carrils com a la piscina. Aspectes com el drafting (situar-se darrere d’un altre nedador perquè disminueix la resistència de l’aigua), entendre les circumstàncies de cursa, els girs de boia on es marca molta diferència si esprintes i passes sol, etc.

Quant nedes diàriament o quantes sessions fas?

Faig 7 quilòmetres per sessió i 2 sessions al dia cada dia de la setmana, excepte dos dies que només en faig una. I diumenge que descanso, tot i que potser acabo tocant aigua, no és una càrrega com la dels entrenaments, en aquest sentit em serveix més per desconnectar. En definitiva faig 70 quilòmetres setmanals d’entrenament.

Per què vas decidir venir a entrenar al Centre?

Fa temps que era membre del CNM però sense entrenar. Jo estava entrenant al CAR, que hi era des dels 14 anys. Aquesta temporada, em van fer saltar al grup espanyol de fons. Amb grans nedadors i molta professionalitat, però s’entrenaven moltes hores i no em podia compaginar fer altres coses, com ara els estudis.

A diferència d’altres anys on estava intern al CAR, aquest any estava extern, que suposa més exigències per compaginar amb altres activitats fora de la piscina i ja em quedava sense temps per fer-me les coses. Al final vaig passar un primer semestre amb molts problemes i vaig decidir que havia de fer un canvi. Vaig parlar amb gent d’aquí el Centre i hem planejat un calendari d’entrenaments que em permet tenir una mica més de llibertat i capacitat per poder realitzar altres coses.

A més a més, per si no fos poc al CAR tens molta pressió per aconseguir resultats. Aquí al club estic més tranquil, però intentant assolir els mateixos objectius. I gairebé crec que amb aquesta comoditat que he guanyat, fins i tot millorant-los

Sempre s’ha parlat de la dificultat de compaginar uns entrenaments tan exigents com els de la natació amb estudis o treball. Com ho portes tu?

Tinc molts companys que han deixat la natació pel tema dels estudis. Jo faig mig curs cada any, anant més lent, perquè amb les sessions d’entrenament és impossible poder agafar tot el curs complet i fer-lo adequadament. La clau és ser molt organitzat i saber dividir bé les coses, és a dir, quan penses en un entrenament estar per l’entrenament i quan toquen els estudis, pels estudis. Al principi potser costava més, però ara, si ho planifiques bé, te’n surts.