La pluja aigualeix la sortida de la Volta

Centenars de persones aguanten estoicament per veure els Contador, Froome, Valverde i companyia

  • Cugat Comas
  • Dimarts, 24 Març 2015 13:18

Vola 2015

Segurament l'any passat va ser massa maco. La Volta va sortir l'any passat de Mataró en un dia en què tots els factors possibles van fer la pinça de forma favorable. Llavors era novetat i una aposta fins i tot sorprenent. Aquell dia, a més, va fer un dia radiant, primaveral en el bon sentit del terme i el Camí de la Geganta va omplir-se de gom a gom. El record d'aquell dia és bo i segurament encara serà millor comparat amb aquest dimarts 24 de març amb què ens hem llevat avui, dia en què, malgrat tot, la Volta ha pogut tornar a sortir de Mataró -amb menys brillantor- amb el seu reguitzell d'estrelles ben present i ben a la vora de la gent. I la gent, sota el paraigua.

És una llàstima perquè ahir a la mateixa hora feia un sol que hagués fet brillar molt més l'inici de la segona etapa, que sortia de Mataró, i hi ha entrat després, ja amb la carrera llançada i una primera escapada formada amb el beneplàcit d'un pilot que ahir ja va consentir que la carrera es basés en el clàssic combat entre escapats i grup, l'esforç d'uns i la força motriu desbocada de la massa. Per sort s'ha de dir que tant en la sortida neutralitzada -o el que és el mateix, quasi xino-xano perquè la gent vegi millor els ciclistes- com després en el pas per creuar tota la ciutat, la pluja ja havia amainat. Encara sort. Durant bona estona del control de signatures queia una pluja abundosa que xopava el públic i provocava en els ciclistes el típic rostre de preocupació quan sortien dels seus busos corporatius.

Hi ha hagut, doncs, menys gent que l'any passat, tot i que s'ha repetit l'esquema sociològic: amb predomini d'escolars, jubilats i amants de les dues rodes que no saps ben bé com s'han escapat del lloc de torn on treballen. També polítics de l'Ajuntament com un Joan Mora que s'ha afartat abans del ritual de sortida -tallada de cinta, obsequi del president de la Volta Rubèn Peris, fotografies- de fer-se 'selfies' amb els ciclistes darrere. No hi ha hagut, aquest any, fotografia de primeres espases i és que per norma general els esportistes s'han deixat veure menys, procurant no refredar-se ni mullar-se. Una altra nota política de la jornada l'ha protagonitzat la Cup, repartint pamflets de les seves polítiques de promoció de la bicicleta.

Vola 2015 2

El Camí dels ciclistes

El nom oficial diu que és de la Geganta, però per un dia se li hauria de dir Camí dels Ciclistes. Amb els autobusos fent més estret el passadís central, la zona dels equips ha tornat a ser totalment permeable a curiosos i aficionats, aglutinats sobretot al voltant dels equips Tinkoff i Movistar, expectants a Contador i Valverde. Fins i tot l'Sky de Froome avui semblava una mica menys marcià del que sovint vol ser i el ciclista britànic d'origen kenyà, s'ha fet força fotografies amb qui ho ha demanat. El més aplaudit ha estat el madrileny Alberto Contador que ha atès la gent com bonament ha pogut. No són bones hores pel seu equip, que ha vist com el magnat rus que li dóna nom ha fet fora Bjarne Rijs, el director, per manca de resultats.

Altres ciclistes notables com Rigoberto Urán, Fabio Aru o Samuel Sánchez han estat protagonistes al passadís de paraigües que conduïa a una línia de sortida, el darrer acte de Mataró a la Volta. Fins a l'any que ve o fins quan sigui, però està clar que -tot i haver-hi menys gent- els aficionats són com els ciclistes i ho aguanten tot. Fins i tot la pluja impertinent.