Intermón Oxfam també té casa a Mataró

Un grup de voluntaris difonen la tasca de l’organització que arriba al seu cinquantè aniversari

Ara fa sis anys que un grup de gent inquieta de Mataró va voler dedicar part del seu temps a ajudar al proïsme. Eren persones amb vocació de voluntàries, que havien sentit parlar d’Intermón, i que van confiar en aquesta ONG coneguda i amb molts anys d’experiència, que enguany celebra el seu cinquantè aniversari. Així es va crear Intermón Oxfam Mataró, un comitè de l’organització que té per objectiu ajudar els països del sud i, sobretot, erradicar la pobresa.

Avui ja són una desena de persones i esperen que en el proper mes se’ls hi afegeixin al voltant de cinc nous col·laboradors. Tots ells són voluntaris, gent que combina la tasca a l’ONG amb les seves veritables ocupacions. Però el que és més curiós, és que tot i tractar-se del comitè de Mataró, gairebé no hi ha mataronins, sinó que la majoria de gent és de la resta del Maresme i fins i tot de Granollers. El comitè de Mataró és un dels 39 comitès espanyols que depenen d’alguna de les 7 seus al país, en aquest cas, la de Barcelona. Per aquest motiu la seva tasca està estretament relacionada amb el que s’impulsa des de la ciutat comtal.

L’objectiu d’Intermón Oxfam Mataró consisteix en donar a conèixer l’organització i difondre les seves campanyes a la zona, a través de la promoció del Comerç Just i d’altres activitats com el recentment celebrat Dia de l’esperança. Cristina Armengol és la coordinadora del grup de Mataró i ens explica que fan “pràcticament tot el que es fa a Barcelona. Per exemple, pel que fa a les presentacions de les campanyes, es fan a Barcelona i després a diferents comitès de Catalunya i de tot l’estat espanyol”.

De Mataró a Nicaragua
Seguint amb les línies d’actuació generals, des d’IO Mataró ens parlen del projecte La Nicaragua possible, que s’ha convertit en l’actuació de cooperació més important des de la formació d’Intermón. Com explica Ignasi Reichardt, un dels voluntaris de l’ONG a la ciutat, Intermón i Nicaragua sempre han tingut una relació molt estreta: “Nicaragua és un país on Intermón actua des del principi de la seva fundació. Allà sempre ha desenvolupat projectes d’acord amb el que se suggereix des del país. Es contacta amb organitzacions locals i s’arriba a l’acord del que hem de fer”.

Però IO Mataró també té diversos projectes propis i a curt termini. Armengol ens explica com un dels objectius més propers és obrir un local propi a la ciutat: “El fet de buscar un local propi, que estigui obert determinats dies de la setmana, servirà perquè la gent sàpiga on som, on trobar-nos. El que volem és ser més propers i que la gent tingui un punt de referència on acostar-se”. Tornant a l’àmbit de la cooperació i un cop acabats els actes d’Un dia per l’esperança, la campanya “Armes sota control” es presenta com la propera actuació. Es tracta d’una campanya que demana que hi hagi una política internacional que controli el comerç d’armes lleugeres, ens explica Ignasi Reichardt, que afegeix: “Habitualment es parla molt d’armes de destrucció massiva, però com mor més gent és amb pistoles, mines... que es poden fabricar a qualsevol país i transportar-les sense que passi res. Ja que sembla que no podem evitar que es fabriquin, demanarem que es reguli internacionalment el seu comerç”.

Amb el treball diari, Intermón Oxfam arriba aquest aquest 2006 a la celebració dels seus 50 anys d’existència, entre moltes il·lusions, somnis i projectes de futur. L’ONG arriba a aquesta edat cooperant amb més de 500 programes de desenvolupament a diversos punts d’Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina.