L’ocasió dels menuts d’aprendre, créixer i jugar amb Les Santes

L’associació “i 15!” ha engegat un projecte que acosta la cultura popular als més petits

Quan fa 15 dies se celebrava Sant Jordi una parada de llibres sorprenia els qui passejaven. Es tractava de la que havia muntat l’associació cultural “i 15!” i que venia el llibre-joc per a infants “La Passada de Les Santes”. Es tracta del primer de tres projectes destinats a que els més menuts es familiaritzin amb elements que componen el seguici de la Festa Major. Es tracta de l’oferta que arriba a tapar un forat clamorós.

Les converses els dies de Santes donen per molt, fins i tot per engendrar un projecte capaç de vendre més de 700 exemplars per Sant Jordi i entusiasmar com ho ha fet el llibre-joc “La Passada de Les Santes”. Fa tres anys un grup de docents de la ciutat divagaven juntament amb gent relacionada amb la Festa Major i d’allà va sortir la iniciativa de l’associació cultural “i15!”. Toni Vidal, un dels impulsors d’aquesta associació explica que “no podia ser que l’únic material didàctic que tinguessin les escoles de la ciutat fos de principi dels noranta, feia falta quelcom més que uns pòsters”.

Posar-se a barrinar va ser dit i fet pels als membres de “i15!” que van elaborar un projecte consistent en tres materials pensats per a tres edats diferents. En aquest sentit el propi grup de mestres de l’associació va dur la veu cantant en constatar la dificultat que hi havia llavors de treballar a les aules els elements de la Festa Major de Mataró, tan estimada –no ho descobrirem ara– per la gent de la ciutat. El projecte, amb pèls i senyals,va prendre cos ben aviat i llavors va ser quan es va trucar a la porta de l’Ajuntament, a Cultura i a Educació, on va començar un cert via crucis burocràtic en el que una idea que d’entrada agradava tothom s’encallava als passadissos del carrer de Sant Josep. La idea inicial de l’associació va ser que l’Ajuntament s’encarregués de l’edició dels llibres “no enteníem que haguéssim de fer negoci amb una cosa que és del comú, que és popular” explica Vidal. Però tot plegat no tirava endavant,

El projecte va endarrerir-se, l’associació va arribar a anar a la Generalitat a demanar ajuda. Va haver de ser, però, l’alcalde qui donés un cop de timó a la situació i després de mesos de “presa de pèl” en paraules del propi Vidal, empentés el PMC a donar suport sense excuses a la idea. Era ja l’estiu del 2005 quan es va acordar una nova fórmula entre Graupera i els membres de l’associació: l’edició aniria a càrrec de “i15!” i hi hauria subvenció municipal a canvi d’un nombre d’exemplars. La cosa es va accelerar a partir d’aquí gràcies sobretot a Clic Traç, la impremta que va donar una volta de cargol a les idees de “i15!”. La implicació entusiasta de la cooperativa va ser clau perquè l’aportació municipal no arribava a la meitat del pressupost amb què s’afrontava el llançament del llibre joc. “El disseny, els materials, tot va fer un pas endavant i la idea va acabar-se de treballar a la seva taula” explica Toni Vidal.

Llançament per Sant Jordi
Per Sant Jordi d’aquest 2006 el projecte va veure la llum. Dos dies abans la Plaça de la Peixateria s’omplia de gom a gom en la presentació del primer llibre-joc, el dedicat a nens i nenes que encara no saben llegir. Amb la col·laboració de les llibreries i la complicitat de molts mataronins durant tres dies van vendre’s la meitat dels 1500 exemplars destinats al públic. 500 els assumeix l’Ajuntament que els reparteix per centres cívics, biblioteca, l’arxiu. Ara la intenció de “i15!” és que per Sant Jordi del 2007 surtin el segon i el tercer projecte.

El segon llibre que editarà “i15!” anirà destinat als nens i nenes que s’inicien a la lectura i incorporarà petits escrits a més de material didàctic divers. El tercer i darrer serà per a gent ja amb hàbit lector i comptarà amb contes sobre cada comparsa, acompanyats de dibuixos. L’elaboració dels dibuixos i dels contes és de gent diversa de Mataró. Un altre dels elements a destacar és que amb la publicació d’aquest conte s’incorpora de forma definitiva els Cavallets i la colla castellera dels Capgrossos de Mataró al seguici de la Festa Major, quelcom que fa uns anys hauria estat impensable, juntament amb la presència de l’Àliga i el Drac que durant anys no van sortir a la desfilada de la tarda del 27 de juliol amb arguments més que discutibles.

El potencial que té la Festa Major de Les Santes és innegable i arriba al camp de la didàctica de la mà de l’associació “i15!”. Segurament és un pas que s’hauria d’haver fet abans però els esdeveniments ja confirmaran amb el temps que l’aposta és encertada. Mentrestant als de “i15!” els tocarà acabar el projecte de tres publicacions i –vinga va!– engrescar-se a més si pertoca. Als pares i mares mataronins, per la seva banda, els toca de fer jugar els nens amb uns elements tan o més “seus” que la joguina més estimada.