Herbes, dolços i sabons a la fira amb més olors, la de Sant Ponç

Productes naturals i elaborats artesanalment són el reclam d’una fira que ven tradició i qualitat

No calia tenir un olfacte gaire desenvolupat per adonar-se que quelcom passava a la plaça de l’ajuntament, si algú passejava per les seves rodalies aquest cap de setmana podia percebre com se li estimulava aquest sentit amb facilitat. Un deliciós aroma cridava els ciutadans cap a la plaça, que plena de paradetes de productes artesanals i elaborats amb productes naturals, celebrava la XXVI edició de la Fira-Mercat de Sant Ponç.

Pots de melmelada, dolços de tots colors, cotofluix de sucre com el de la fira, secallones i formatges, creps, neules o galetes van ser alguns dels productes que es van poder mirar i comprar aquest cap de setmana a la plaça de l’ajuntament. Molts mataronins són fidels a la cita anual de la ciutat amb els productes artesans, una cita que es presenta en forma de fira i sota la voluntat d’honorar a Sant Ponç. Enguany, com sempre, els client habituals van agrupar-se a la plaça, on es van barrejar amb multitud de curiosos que s’interessaven pels productes presentats: de qualitat i naturals.

De la seixantena de parades que es reunien a la plaça, una de les que més clientela va aconseguir va ser la de Can Graupera. La botiga coneguda per les seves neules va presentar un ampli assortit dels seus productes com creps o galetes, tot i que no va poder portar tot el material que li hauria agradat. A Can Graupera també venen olis, vins, melmelades i altres productes molt relacionats amb la fira, però des de la botiga es lamenten de no haver-los pogut exposar per falta d’espai. “Ens vam plantejar agafar dues parades, però a causa de l’alt preu que ens fa pagar l’ajuntament no ho vam fer. No ens surt a compte” es queixava l’encarregada de la parada. Malgrat tot, reconeixen com la fira és una gran oportunitat per a la venda. I és que si normalment són els consumidors que han de desplaçar-se fins a la botiga, en aquesta ocasió és la botiga la que surt al carrers i els ciutadans que se la troben, amb la qual cosa es genera més volum de clients.

Vuitanta fires a l’any
La botiga de Can Graupera és potser un dels comerços més coneguts de la ciutat. Han aconseguit fer-se un nom dins el mercat en el que es mouen i els seus productes comencen a ser coneguts arreu de l’Estat. I és que Can Graupera participa al cap de l’any en una vuitantena de fires que se celebren a tota la península ibèrica i a les Illles Balears. Aquests viatges de fira en fira són habituals entre la majoria de gent que participa a la fira de Sant Ponç, això fa que molts d’ells ja es coneguin i es creï un clima especial a la plaça.

Però malgrat la gran oportunitat que representa la fira de Sant Ponç, des de Can Graupera també es parla que la fira actual ja no és com avanç. Per una banda parlen de la desaparició progressiva de les parades de dolços i fruita confitada, les que omplien la fira els primers anys. “El jovent, amb les manies que té per no engreixar-se” són una de les causes d’aquesta desaparició segons la firaire. D’altra banda es queixa d’haver comptat fins a 15 parades d’embotits, un producte que segons ella no s’adiu amb la fira i amb la seva filosofia de productes naturals.

Producte estrella: la marihuana
Una altra mataronina que participa a la fira és Marta Ruiz, però ella ho fa amb uns productes molt diferents als anteriors. A la seva petita parada s’hi poden trobar cremes de massatge i olis medicinals, tots ells elaborats amb herbes que ha collit ella mateixa. La menta i la farigola són alguns dels materials que utilitza sovint, tot i que confessa que el seu “producte estrella” és la marihuana. Amb ella elabora cremes destinades a fer passar els dolors. El cas de Marta Ruiz és molt diferent a l’anterior. Ella no té botiga pròpia, entre d’altres motius pels problemes legals que tem tenir al treballar amb marihuana. El seu sistema de venda es basa en les fires: “Faig dos o tres fires a l’any, totes a casa” explica i afegeix que en un futur proper voldria començar a treballar també a través d’Internet. Sigui com sigui, de moment està d’allò més satisfeta amb la venda a les fires on participa, i especialment amb la de Sant Ponç: “Com que és una fira especialitzada, la gent està més disposada a gastar. Es ven més que en altres fires com la de Nadal”.

El cas d’Eva Azón és el de la majoria d’expositors, que ens visiten des d’altres llocs de Catalunya. Els seus productes són gairebé únics a la plaça, i és que la seva parada és de sabons naturals, cadascun amb un efecte diferent sobre la nostre salut. El seu és un bon exemple de cap a on evolucionen les noves tendències d’aquestes fires, que a banda d’incloure alimentació saludable i herbes amb efectes beneficiosos, també exploren productes innovadors i que causen curiositat entre els consumidors.