Raluy: la vida màgica del circ català

El circ Raluy arriba a la ciutat per celebrar els seus 75 anys de trajectòria, espectacles, màgia i il·lusió

El Raluy és un dels circs més mítics, –sinó és el més emblemàtic– dels que recorren Catalunya. La seva solera no és fingida ni propagandística, és un circ de tradició, d’anys i panys en l’ofici, un circ des de tota la vida. Perquè, precisament si encara “fan carretera” és pel prestigi que tants anys li han donat. Enguany el circ Raluy arriba al seu 75 aniversari amb la il·lusió del primer dia i l’experiència que dóna aquest llarg temps de viatge.

Des de 1920 quan el pare de la nissaga assajava números al Camp de la Bota i a la platja de Barcelona que els Raluy van tirar-se al circ. Era l’avi de Lluís Raluy, actual reponsable del circ, qui feia ballar un ós als mercats i que durant temps revenia revistes i diaris deixats pels veïns fins a aconseguir els diners necessaris per pagar l’entrada de l’Olímpia, l’únic circ estable de la ciutat. L’evolució al llarg dels anys és dura i arriba a l’actualitat quan se celebra el que és estrictament els 75 anys del Circ Raluy. La gira que els ha portat a Mataró és en motiu d’aquesta efemèride que els Raluy no van poder celebrar com volien a la seva Barcelona natal per la prohibició vigent a la ciutat comtal de fer espectacles amb animals. Aquest va ser un afer amb certa polèmica mediàtica que no ha llevat, però, lluïment a la celebració d’aquests 75 anys. La tradició i l’antiguitat són una patent d’aquest circ que es pot apreciar sols apropant-se a les seves instal·lacions però que es manté en el propi espectacle i en el funcionament intern dels integrants del circ.

‘És l’espectacle més internacional i ric en símbols’
En Lluís és el germà gran de l’actual generació Raluy, la quarta dedicada al circ. Ell recorda com son pare va ser el primer “home bala” de l’Estat en fer el número amb dues persones. Ara ell exerceix de pallasso, després d’especialitzar-se de jove en la barra fixa, iniciant-se als 16 anys amb el seu germà petit. Raluy reflexiona sobre l’art del circ quan El Tot el visita “és l’espectacle més internacional i ric en símbols, és l’espectacle dels impossibles, dels més antics perquè perdura i té èxit intemporal. És un art que s’entén a tot arreu, el Raluy ha actuat i funcionat en més de 40 països” assegura, orgullós. No n’hi ha per menys, 75 anys després el Raluy té prestigi i èxit i ha crescut, i com, mantenint el seu esperit familiar. Actualment una funció mobilitza unes seixanta persones i els plens a la carpa són el pa de cada dia.

Moltes vegades, els que no coneixen el món del circ intenten imaginar com és la vida en una de les seves carretes, sempre viatjant. Alguns envegen aquesta vida, però la realitat és més complicada del que sembla. Tot i així Luís Raluy explica com en realitat la il·lusió fa que no sigui tant dur ni difícil sinó tot el contrari. “El moment més difícil per a la gent de circ és deixar-ho”, explica el pallasso.

Tothom té el seu lloc al Raluy
El del circ Raluy és un món molt familiar. On participen adults, però també infants. Però el fet que visquin en un circ i que sovint participin en la seva activitat no impedeix que els menuts hagin de rebre una bona educació. “Els nens estudien a les ciutats per on passem” comenta Raluy. I és que entre trapezistes, domadors, números de màgia i molts altres més, hi ha lloc per a tota la família. Si els més petits poden combinar els estudis amb la vida nòmada, els més grans també troben el seu lloc en aquest món. Ells acostumen a ser els pallassos, els homes més grans que ja no poden fer exercici físic.

El circ no només és un lloc de convivència entre persones de totes les edats, sinó que també ho és de persones arribades de països de tot el món. Raluy ens explica: “Sóm gent de tots els llocs: polonesos, argentins, portuguesos, romanesos, xinesos, búlgars, catalans, castellans i italians”. Aquesta barreja de nacionalitats enriqueix l’espectacle en permetre posar sobre la lona del circ elements tradicionals de les més diverses cultures. Una de les peculiaritats que fan més especial el Raluy es troba fora de la pista on s’actua. Es tracta de les seves caravanes, amb les quals instal·len el seu campament quan arriben a una nova ciutat. Entre els trailers i vehicles més moderns, el Raluy conserva una col·lecció de 36 carros antics, dels inicis de la companyia, de fusta i decorats amb colors alegres. Tot aquell que vulgui veure aquest espectacle i tot allò que l’envolta s’ha d’afanyar. El Circ Raluy serà a la ciutat fins diumenge.