Sisè aniversari del Clap, en el millor moment de la sala

La discoteca omple cada dia i la Casa de la Música es consolida

Amb el concert del trio acompanyant de Paco de Lucía es clou la celebració dels sis anys del Clap. Són sis anys durant els quals la sala hereva del Local ha passat per uns mals moments inicials per acabar-se convertint, de la mà de la Casa de la Música Popular que la pròpia cooperativa de la sala va impulsar, en l’equipament musical més important i actiu que té Mataró en l’actualitat.

“Estem en el nostre millor moment sense cap mena de dubte”. La frase és de Pau Manté un dels socis de la cooperativa que duu el Clap des de fa sis anys quan obria al carrer Serra i Moret el que volia ser un ambiciós projecte cultural al qual El Local de la Ronda Barceló se li havia quedat petit. “Els primers anys van ser difícils” recorda Manté que assegura que va costar, i molt, consolidar-se a la nova ubicació. Pel camí, el Clap renuncia a alguns fronts oberts, com el teatre dels dimarts, i se centra en la programació musical i en la discoteca que, a poc a poc, va guanyant públic. És precisament la discoteca la que permet que la dimensió del Clap vagi creixent i que els bons i coneguts grups comencin a sovintejar.

Els segons tres anys de vida de la sala venen més marcats pels èxits. La sala és de les ben considerades a nivell català i la programació creix conforme també ho fa la discoteca. Aquesta arriba a convertir-se en tot un fenomen de referència de la nit maresmenca i viu actualment el seu punt àlgid de popularitat. “No crec que es tracti d’una moda, nosaltres sempre hem treballat amb seriositat i rigor musical i potser ara estem recollint els fruits” diu Manté de l’èxit nocturn de la sala cada cap de setmana. El Clap, a més, té un Dj en plantilla que prepara la sessió durant una setmana, fet no molt habitual.

La discoteca empenta el projecte
El bon moment de la sala, però, no sols s’explica per la discoteca. Aviat farà un any que la cooperativa Visualsonora, el Clap engegava un gran projecte juntament amb Ajuntament i Generalitat, la Casa de la Música Popular. Amb ella tot aquell projecte amb tints d’idealisme cultural que el 99 arribava a la sala, trobava un coixí prou còmode. La Casa, en menys d’un any de vida, ha creat un festival de referència, el Cruïlla, ha fet masterclass, ha impulsat educació extraescolar de música a centres escolars, ha fet tastets musicals a places públiques o ha recolza’t festes populars. La seva feina tocarà valorar-la d’aquí un parell de mesos però el que és evident és que els impulsors del Clap es troben, en aquest projecte, com els peixos en l’aigua.

Per això no cal confondre’s i saber que el que s’està celebrant aquests dies són els sis anys del Clap, com espai. “Vam inaugurar la sala fa sis anys i celebrem aquest aniversari sent conscients que el que abans sols era Clap en quant a programació ara ha quedat inclòs dins el gran projecte de la Casa” explica Manté. El Clap és ara el lloc i La Casa de la Música el projecte, perquè sigui més entenedor. Mirant cap al futur, hi ha tres anys de CMP garantits i després és d’esperar que el projecte s’allargui. Aquest i la discoteca es retroalimenten i, si els dos funcionen com han acabat fent-ho, la cultura de Mataró tindrà bones notícies per donar.