Els Tres Tombs sempre tornen

La popular festa que se celebra aquest diumenge va estar a punt de suspendre’s

Mataró va estar a punt de quedar-se sense Tres Tombs aquest any. Un informe que desaconsellava que els animals passessin per la Riera, part del recorregut tradicional, va dur l’Ajuntament a denegar el permís a la renovada Germandat de Sant Antoni Abad, organitzadora d’aquest popular esdeveniment. Aquesta va amenaçar en suspendre l’acte, fins que l’ajuntament va reaccionar. Un cop resolt l’embolic, la festa, la de sempre, torna aquest diumenge.

La història és la següent. Després que la Germandat presentés la instància de cada any demanant els permisos i proposant el recorregut de la tradicional festa dels Tres Tombs, el departament d’Obres de l’Ajuntament va emetre un informe que desaconsellava que els cavalls i carruatges passessin per la nova zona peatonal de la Riera. Mobilitat va dir que no podia autoritzar el recorregut tradicional, el que s’ha fet sempre i l’entitat organitzadora va decidir no organitzar la festa. La notícia es va escampar i els mitjans de comunicació locals van fer-se ressò de la suspensió d’un dels elements festius més tradicionals de Mataró. L’Ajuntament va veure’s pressionat i obligat a mobilitzar-se i autoritzar els Tres Tombs com sempre s’han fet.

En perspectiva pot considerar-se una falsa alarma tot el que va passar, però, no deixa de ser el darrer obstacle que ha superat una festa que en els darrers temps no ha tingut una existència fàcil. Va arribar a no celebrar-se un any fins que una rejovenida Germandat de Sant Antoni va decidir tornar-s’hi a ficar i enguany organitza els tercers tombs de l’“era moderna”. Toni Domenich és el president de la Germandat i assegura que “la festa té una raó de ser, que és passar per davant d’una església, per fer la benedicció dels animals, d’aquí que s’hagi de fer pel recorregut de sempre, el tradicional”.

Els Tres Tombs porten mesos organitzant-se. “Comencem la feina al setembre presentant instàncies i a principis d’any es presenta la sol·licitud de subvenció” explica Domenich. A partir del setembre es comencen a buscar patrocinadors per la festa a càrrec d’empreses. Buscar els trofeus i els recordatoris, contactar amb els participants, ultimar l’acte i organitzar-lo el mateix dia també són feines que van a càrrec de la Germandat. L’entitat veu com el model d’acte ha de ser sempre el mateix a causa de l’alt cost que implica organitzar la festa. “Sense més ajuda de la que tenim, qualsevol millora del model de festa implica un cost econòmic que la Germandat per si sola no pot assumir”.

Projecte perdut
En aquest sentit quan fa dos anys la Germandat va decidir tornar-se a posar en l’organització de la festa va presentar un projecte ambiciós que reformulava alguns aspectes de la festa però que necessitava d’un increment pressupostari que no s’ha produït “perquè l’Ajuntament aporta el mateix que aportava abans i perquè les empreses tampoc estan massa per la labor” en paraules del president de la Germandat. Darrera aquestes limitacions econòmiques s’amaga la certa recessió en la que ha caigut la festa pel que fa a nombre de cavalls i carruatges ja que Mataró no pot competir amb altres localitats que financen els participants.

És innegable que la fesomia de la festa també ha canviat i mentre antigament tots els pagesos i senyors de masies de la rodalia treien al carrer els seus millors carruatges pels volts de Sant Antoni dels burros, actualment la major part dels participants a la desfilada eqüestre són persones que es poden permetre de tenir algun cavall en una quadra, amants de l’hípica, o persones que s’inicien en l’esport de muntar a cavall. De carros en queden ben pocs i no falta la tradicional comparsa d’Els Pastorets de Mataró, de la Sala Cabañes. Serà amb el guió habitual i, finalment, per recorregut tradicional, doncs, que aquest diumenge es podran veure els Tres Tombs de Mataró. La cita és diumenge al migdia. Els Tres Tombs sempre tornen.