La comarca del Maresme: la petita California catalana

Les platges de Premià, Montgat, Masnou i Mataró, els llocs de reunió pels amants del surf

Fa aproximadament uns quinze anys es deixaven veure per primer cop a les costes catalanes uns banyistes que lliscaven sobre les onades amb una taula als peus. Avui aquest esport, que despertava mirades encuriosides i escenes inusuals a les nostres platges, mobilitza a uns 3.000 aficionats catalans que, amb paciència, aguarden una bona sessió al Mediterrani. El surf és un esport a l’alça i d’un temps ençà el Maresme una de les meques a Catalunya.

“Som una barreja entre Alfred Rodríguez Picó i el capità Pescanova”, reconeix Abel Marsal, surfista sabadellenc de 29 anys. A mig camí entre un home del temps i un mariner; interpretar l’estat del mar i el seu comportament i llegir mapes isobàrics són fets habituals entre els practicants d’aquest esport. Un temporal de llevant els hi pot regalar dies amb bones sessions de surf al Mare Nostrum. Cal estar alerta, són ocasions que no es poden desaprofitar tenint en compte l’aparent eterna calma del Mediterrani on “ser surfer és difícil”. El Mar Cantàbric i les costes canàries i andaluses a l’Oceà Atlàntic ofereixen les millors condicions de l’estat, malgrat això cada any més aficionats catalans descobreixen el surf. Enganxa. Qui ho gaudeix així ho corrobora.

La comarca amb les millors condicions
Les Platges del Maresme s’han convertit, des de l’aparició dels primers agosarats surfers, en localitzacions habituals de peregrinatge per a una comunitat àvida d’arribar a viure plaents sensacions dominant i aprofitant les capricioses condicions que la naturalesa posa al seu abast. Perquè al Maresme? Quan plou la comarca tremola i alguns intrèpids se n’alegren. Les rieres baixen carregades de sediments que es dipositen al fons del mar, com a conseqüència es formen bancs de sorra que amb l’ajuda de les corrents marines alimenten les onades i proporcionen les circumstàncies idònies per a la pràctica del surf.

Aquesta peculiaritat de la zona fa que molts dels spots –llocs propicis per a cavalcar onades– del litoral català es trobin a la zona. Juntament amb la platja de la Barceloneta, a la ciutat comtal, els experts consideren l’spot del Masnou, situat a l’esquerra de l’espigó, com un dels millors durant els temporals de llevant, no en va, posseeix l’onada més llarga de la comarca. Premià, Montgat Vell i l’anomenada Rotonda –entre Montgat i Masnou– són altres dels coneguts spots del Maresme. Mataró també disposa de dues ubicacions que resulten interessants per als genets de les onades en el moment en què mar i meteorologia ofereixen les condicions propicies. La primera de sud a nord, correspon a la zona compresa entre l’espigó del port i el Centre Natació, on un altre espigó tanca la platja; el segon spot mataroní es troba a l’extrem sud de la platja de Sant Simó, on la riera del mateix nom també fa servei als surfistes.

A Catalunya no tot l’any es donen les condicions òptimes per a la pràctica del surf, els temporals i la freqüència d’onades disminueixen a l’època estival i els mesos de setembre a maig són els més propicis per a poder gaudir d’una bona sessió.

Més enllà de l’esport: una filosofia
Constància, perseverança i autosuperació són valors que prevalen en el surfing, un esport complet que exigeix d’una bona preparació física. “És un esport complicat, s’ha de mantenir una bona forma i s’ha de ser tossut”, explica l’Abel, avui professor de l’escola de l’Associació Catalana de Surf. Una aposta amb un amic li va obrir les portes al que es va convertir en la seva passió. Una dècada després d’aquell dia a Zarautz –enclau mític del surf basc– Abel afirma que encara li queda molt per aprendre, tot i haver recorregut món en busca del perfeccionament de la tècnica. El surf és converteix en una activitat difícil en els seus inicis però que atrapa i estimula l’avidesa del progrés personal. La pacient espera en la que el solitari caçador aguarda l’onada adient per cavalcar, converteix en una explosió de sensacions els pocs segons que dura l’aventura i que s’eternitzen en la ment del surfer. L’adrenalina que recorre el seu cos i les sensacions irrepetibles que en ell provoca l’han captivat, el mar és el seu santuari espiritual i com a tal, el venera i el respecta. Estimar l’entorn que permet la pràctica del surf i protegir-lo de les continues agressions de l’home són accions quotidianes que practiquen les organitzacions de surfistes.

La vida d’un amant del surf gira entorn a l’esport, aixecar-se d’hora per veure les previsions, cancel·lar plans, organitzar viatges per descobrir nous spots a d’altres països, tot val. Gaudir és la fita. El surf implica una manera d’entendre la vida i de viure el mar, és una filosofia de vida. “Si ho arribo a descobrir abans...”, Abel Marsal, surfista.