Premi ondas amb regust mataroní

L’emisora ScannerFm s’ha consolidat en la seva segona temporada com la veu alternativa de Barcelona

Londres, París, Roma, capitals europees cosmopolites, obertes a noves tendències, amb una cultura urbana consolidada gràcies en gran part a emissores radiofòniques destinades a difondre vies alternatives que es troben a peu de carrer i que són la raó de ser d’una generació que creix amb grups mítics com The Cure o Joy Division. Barcelona, any 2004, ciutat de moda, cruïlla de cultures i capital del mestissatge però orfe, sense un altaveu per a música d’avantguarda i noves tendències. Existia un buit, Carlos, Bruno i Vicent el decideixen cobrir, naixia ScannerFM.

ScannerFM veu la llum el Primavera Sound del 2004, després que tres joves amants de la música independent i alternativa, es troben en un màster en direcció d’empreses radiofòniques. El mataroní Carlos Medina, el mediàtic Bruno Sokolowicz i l’alcoià Vicent Argudo, tres caps inquiets i, com ens explica Medina, una sola idea: “Fer la ràdio que sempre havíem volgut escoltar i mai havíem tingut”, un tipus de ràdio ja consolidada a Europa on el pop alternatiu, l’electrònica –en totes les seves vessants– i el hip hop en són els protagonistes.

Noves tendències, avantguarda, sense sortida a les radiofòrmules habituals que troben en el projecte d’ScannerFM un punt de trobada idoni per a les innovadores formes d’expressió del que es cuina a l’actual cultura urbana. En tan sols un any i mig d’àrdua feina i ingeni ScannerFM ha aconseguit ser l’emissora oficial dels principals esdeveniments musicals i culturals de Barcelona com el Primavera Sound, Sónar, Wintercase, Baba.

Internet, la seva incubadora
“Festivals com el Sónar, el Primavera o Benicàssim tenien nombrós públic, però no una ràdio que aglutinés els estils musicals que s’oferien”, reflexiona Carlos. Els seus referents clàssics no són els dels seus progenitors, són els d’una generació que creixia als 80, ells han mamat The Cure, New Order, Happy Mondays...

ScannerFM emet per internet les 24 hores però sense oblidar les ones hertzianes, cada nit i caps de setmana se’ls pot trobar al dial de Radio Gràcia (107.7) –Barcelona i zona metropolitana. Després d’una primera temporada de posicionament, com explica Carlos, “molt treball amb pocs mitjans i molta imaginació” els hi ha valgut en el seu segon any de vida el Premi Ondas gràcies a la cobertura de l‘últim Primavera Sound; no en va, Scanner va retransmetre, salvant amb ingeni moltes dificultats, tot el que al Fòrum succeïa. Passió per la música i la ràdio, desig de realitzar un producte diferent a tot el que ja ve empaquetat: ScannerFM.

Nits scanner al Clap
La relació d’ScannerFM amb la Sala Clap neix amb la idea de crear “concerts de petit format amb propostes interessants”, com és el cas de Longo, combo de drum’n’bass que, acompanyat per la veu de la cantant Paula, van inaugurar el segon any d’Scanner al Clap organitzant un cop al mes la cita amb l’UnderClap. la passada temporada Scanner va portar a Mataró a Guillamino, un dels grans èxits després al Primavera Sound, i als barcelonins Dismensionel, entre d’altres, en el seu afany de donar suport a l’escena local i donar sortida a noves propostes. La propera cita amb el Clap serà el proper 24 de novembre amb kulyela, hip hop abstracte i amb punts de connexió amb Dj Shadow.

Scanner no deixa de moure’s i durant el mes de novembre ambientarà amb els seus dj’s col.laboradors el pis de dalt de la mítica sala Sidecar. La nit de nadal i el dia 13 de gener La Paloma serà l’escenari de la cita amb els amants de l’electrònica (www.scannerfm.com).