UEC Mataró, passió per l’esquí

La històrica entitat no cessa en la recerca del gaudi dels joves i de l’entorn que fa possible l’esport

El març del 1936 la UEC Mataró va organitzar la seva primera competició, el 1r Campionat d’Esquí de la Comarca del Maresme. D’aleshores ençà, malgrat el complicat període de la Guerra Civil, l’entitat ha instruït milers d’esquiadors i ha organitzat un gran número de proves tant de la federació catalana com de l’espanyola. L’estació andorrana de Pas de la Casa és el seu banc de proves. La unió el 1998 amb el Club d’Esquí de Granollers va suposar un darrer impuls per a l’esquí de competició d’aquesta UEC que a hores d’ara ja és una de les entitats capdavanteres pel que fa a esquí alpí a Catalunya.

El joc, la millor manera d’aprendre
Petits de quatre anys, passant per joves fins a veterans aprofiten els seus dies lliures per reunir-se a les blanques pistes andorranes per seguir els consells dels experts tècnics de la UEC mataronina. «Ensenyem a esquiar i a gaudir de l’entorn que fa possible aquest esport”, diu Oriol Costa, cap d’entrenadors. Per a aquesta finalitat, que millor que aprendre jugant, “manera d’obtenir noves sensacions i alhora adquirir més recursos”, explica l’Oriol; no en va ho diu algú que als seus tres anys ja calçava esquís. Caps de setmana, setmana santa i estiu són testimoni dels descensos de desenes de mataronins que pugen al Pirineu per practicar el seu esport, un esport que enganxa. L’experiència en grup que viuen els esquiadors Lídia Trell, presidenta de la UEC Mataró, la descriu com una dinàmica de companyonia que contribueix a que “s’espavilin i preguin responsabilitats”, un gran suport per a la seva educació. Quan parlen d’esquí l’expressió de l’Oriol i la Lídia denota passió per aquest esport.

La competició, una sortida
L’estímul que provoca en els petits la pràctica de l’esquí fa que empenyin els progenitors a recórrer centenars de quilòmetres per gaudir de les sensacions que brinda la velocitat en un entorn immillorable a les empinades pistes pirenaiques. EL cuc de la competició pica a molts dels joves que decideixen donar un pas més en la seva evolució, com és el cas d’en Joël Buló i l’Ingrid Vila, dos joves campions denominació d’origen UEC Mataró.
Amb la UEC esquiar representa alguna cosa més que prendre el sol i fer quatre baixades. Compromís, treball, bon ambient i entreteniment pels ‘nonats’ en un esport que s’ha popularitzat en els darrers anys gràcies a la tasca d’entitats com la UEC Mataró que ajuden a estimar l’esquí i el medi en que es practica.

Nivells per a tothom
Escola, iniciació a la competició i la competició pròpiament dita, són els tres escalafons que pot seguir un jove en la seva evolució sempre que desitgi anar més enllà. La iniciació comporta uns 30 dies d’esquí, mentre que quan parlem de competició arribem fins els 50.
El fet que, com és lògic, la UEC mataró adapti la pràctica de l’esport al calendari escolar facilita la projecció de nous talents i la iniciació dels neòfits en l’esport de la neu, que busquen gaudir d’un cap de setmana de diversió sobre els esquís. Un fet que a principis d’estiu reuneix tota la família de la UEC Mataró en l’última sortida de la temporada.