Estudiar lluny de casa; a Mataró

Parlem de l’experiència de tres joves que estudien a casa nostra gràcies a un programa d’intercanvis

  • Divendres, 30 Setembre 2005 02:00
Estaran un any entre nosaltres i, sembla, de moment els està agradant força. En Joey, la Agija i en Hermann són tres joves encara menors que a través d’AFS Intercultura, una ONG que es dedica als intercanvis, han vingut a parar al Maresme on estan estudiant, coneixent noves cultura, gent i formes de fer i, conseqüentment, madurant.

American Field Service neix a Estats Units i arriba el 1954 a Espanya on comença el seus programes d’intercanvi i aprenentatge interculturals. Promou estades d’estudiants a l’estranger així com l’acollida d’estudiants foranis en famílies catalanes, com és el cas d’aquests tres protagonistes. D’Alaska, Letònia i Islàndia han vingut, respectivament, en Joey, l’Agiya, i Hermann que s’estan a la comarca -ells dos amb famílies mataronines, ella en una d’Argentona- cursant estudis a l’Institut Alexandre Satorras i vivint una experiència de la que, quan parles amb ells això sembla, n’estan més que satisfets.

“Jo vaig venir a aprendre castellà –i ara també aprenc català– i a aprofitar una ocasió com aquesta d’estar en un país diferent, de conviure, de veure una cultura tant i tan variada i diferent a la islandesa” comença en Hermann. La cultura catalana ha sorprès els tres estudiants que es declaren “encantats amb la gent, sempre atent”. Per exemple tant a l’islandès com, sobretot a en Joey els sobta molt “que aquí tota la vida es fa al carrer, veus gent per tot arreu, estàs sempre en contacte amb tothom, que va caminant amunt i avall molt diferent d’altres cultures com la meva en què vas a tot arreu conduint i els carrers quasi no existeixen” en paraules del segon.

Els agrada la vida d’aquí
Cap d’ells, i això sobta, no descarta la possibilitat de tornar aquí després d’aquesta estada. “Sembla un bon lloc per viure” assegura l’Agiya. De fet tan Mataró com la seva ubicació sembla que els agradi. “Nosaltres vam triar Espanya però un cop conegut com és puc dir que quan vaig triar pensava en un lloc com aquest on estic molt bé” diu l’americà. El temps, la platja, la gent, tenir Barcelona a prop o aprendre llengües i a interrelacionar-se són altres motius que han dut aquests tres joves a emprendre una aventura com aquesta, al igual que fan molts altres joves a nivell mundial gràcies a la pròpia AFS. Asseguren, per cert, que en els seus països no coneixen la diferenciació entre Espanya i Catalunya però que “un cop aquí s’entén i es veu a la primera” en paraules d’en Hermann.

En definitiva, AFS porta a Mataró aquests tres joves en famílies d’acollida que es beneficien, com els propis estudiants, d’una experiència que sols pot ser que positiva.

Joey, el noi d’Alaska
Qui ve de més lluny és en Joey i és el que veu més canvi entre el seu país natal i el seu d’acollida “Com canvien les coses al creuar l’Oceà!” assegura. Aquí no pot practicar snowboard però també troba amb què entretenir-se. Es mira els seus Estats Units natals des de la distància mentre gaudeix d’aun país mediterrani i una gent molt més oberta. Al preguntar-li per què destaca d’aquí assegura sense dubtar-ho “El temps, la gent i la platja!”.

Hermann, des d’Islàndia
En Hermann és jugador d’handbol i durant la seva estada a la ciutat jugarà al primer equip del Joventut El Tot Mataró on ha causat una gran sensació. És un jugador que entrena amb un primera divisió a Islàndia, d’un gran nivell i que serà de gran ajuda per l’equip mataroní. Ell està encantat de jugar aquest any al club mataroní i troba “que aquí el joc és menys dur que a Islàndia i, en canvi és més ràpid”. Per cert, al club ja se’l coneix com “Raikonen”.

Agiya, la noia letona
L’Agiya està vivint a Argentona i es desplaça amunt i avall amb autobús cosa que no li és un problema perquè a Letònia també l’ha de fer servir. Es queixa que no entén gaire les classes del Satorras “especialment la de català” explica i espera poder fer aerobic, el seu esport preferit també aquí. Mentrestant està encantada de la tendència del jovent de sortir divendres i dissabte, sens falta. “Si s’ha de sortir se surt, a aprofitar la costum!” diu.

Oportunitat de viatjar
Des de Mataró es gestiona tota la zona nord-est d’Espanya amb més de 22 estudiants a Catalunya. Dins la xarxa d’AFS hi ha possibilitats per intercanvis de tot tipus i actualment està oberta la campanya per viatjar l’any que ve, de Mataró a l’estranger. És més que interessant, tothom que ho fa ho comenta, fer com en Joey, la Giya i en Hermann. Ara ells són mataronins per un any gràcies a un projecte, una família i una experiència que els marcarà.

Pels interessats en contactar amb AFS Intercultura ho poden fer adreçant-se a l’organització a través de la seva plana web , l’e-mail Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. o el telèfon 618833110.