MES(II): Mataró En Sigles, comprendre els organismes de l’Ajuntament

Inventari d’òrgans municipals explicats pels propis regidors responsables

Si fa dues setmanes alguns regidors explicaven el significat de plans i pactes com el PAUM o el PDES, el que ens ocupa avui és una segona part en la que els presidents de diferents òrgans de exposen què són el PMC, PUMSA o l’IME. Sovint la gent parla, es refereix o critca diferents àrees de l’Ajuntament per mitjà d’acrònims. Els seus responsables expliquen ara què signifiquen les sigles i quina funció desenvolupen aquests organismes en el dia a dia mataroní.

Prohabitatge
“L’empresa Prohabitatge Mataró SA s’encarrega dels projectes municipals de construcció, reforma, rehabilitació, reparació, explotació i compravenda o arrendament d’habitatges.

Prohabitatge està íntegrament participada per la societat municipal PUMSA. Entre altres funcions, gestiona el parc d’habitatges de l’Ajuntament i de les empreses municipals, actua en el trasllat i reallotjament dels ocupants d’habitatges afectats per sectors en procés de reforma i millora urbana, dirigeix les obres de construcció i rehabilitació d’habitatges de l’Ajuntament, fa un seguiment del pla municipal d’habitatges i gestiona les oficines de rehabilitació i de la Borsa de Lloguer Jove.

Genís Bargalló, regidor d’habitatge

PUMSA - Promocions Urbanístiques de Mataró, SA
“PUMSA és l’empresa municipal dedicada a l’urbanisme, constituïda per l’Ajuntament. En els seus inicis, PUMSA va centrar els seus esforços a impulsar la creació de nous sectors industrials, residencials i comercials que permetessin reordenar urbanísticament Mataró, alliberant el nucli urbà d’indústries. Després va adoptar una nova orientació més centrada en l’impuls a l’habitatge de promoció pública.

Actualment inclou dues societats municipals especialitzades, Prohabitatge i GINTRA. Entre altres funcions, PUMSA s’encarrega de la planificació i desenvolupament urbanístic de Mataró, construeix nous vials, parcs i jardins, places, habitatges i aparcaments, remodela zones urbanes i urbanitza nous sectors, sense descuidar la creació de nou sòl per a activitat econòmica més adequada a les noves demandes.”

Arcadi Vilert, regidor d’urbanisme

PME - Patronat Municipal d’Esports
“El Patronat Municipal d’Esports és un organisme autònom municipal que depèn de l’Ajuntament i que té competències en matèria esportiva. El seu objectiu és la promoció de l’esport en diversos àmbits: en el lleure, en la competició federada i a l’escola. En aquest sentit és prioritari el treball de planificació, gestió i manteniment de les 28 instal·lacions i 48 espais esportius municipals hi ha a Mataró.

El PME, compta amb dues instal·lacions emblemàtiques que permeten la pràctica de l’esport de lleure. Són el complex esportiu del Sorrall i la piscina. A més, promou i dóna suport actes esportius populars, organitza activitats per diversos col·lectius. En els esports de competició, recolza als clubs anualment i en competicions importants. També organitzem els jocs escolars i promocionem l’esport a l’escola a través del servei esportiu escolar. Per últim, posem a disposició dels usuaris/es les instal·lacions esportives municipals.

Alícia Romero, presidenta del Patronat Municipal d’Esports

GINTRA - Gestió Integral del Tràfic
“GINTRA és una filial de l’empresa mare PUMSA i corresponen a Gestió Integral del Tràfic de Mataró. Des de GINTRA ens encarreguem de les qüestions referents al tràfic, com la gestió de tots els aparcaments públics de la ciutat o les zones blaves. Les instal·lacions d’aquesta empresa es troben al nou edifici de Via Pública construir en el Nou Parc Central”

Fermí Machado, regidor de mobilitat

IME - Institut Municipal d’Educació
“IME vol dir Institut Municipal d’Educació Econòmica. Quan parlem d’un Institut Municipal ho estem fent d’un organisme independendent de l’Ajuntament, és a dir, d’un instrument municipal però de funcionament autònom.

El que en aquest cas fa l’IME és encarregar-se de tots els temes referents a l’educació. Gestiona els serveis propis com les sis escoles bressol, l’escola per adults de Can Noé… que s’escapen de les obligacions pròpies de l’Ajuntament i que existeixen perquè l’Ajuntament vol anar més enllà.

Però l’IME també s’encarrega de les competències que l’Ajuntament ha de tenir obligatòriament en educació, com la planificació del sistema educatiu, el manteniment de les escoles, la garantia de que tots els nens en edat escolar vagin a escola…”

Josep Comas, president de l’Institut Municipal d’Educació

PMC - Patronat Municipal de Cultura
“El Patronat Municipal de Cultura és l’organisme del que es dota l’Ajuntament per gestionar la cultura de la ciutat en aspectes com la difusió cultural, tots els aspectes de patrimoni i programar un seguit d’actes i activitats i tots els relacionats amb les festes populars. A més, gestiona part de l’activitat de la Biblioteca en convivència amb la Diputació de Barcelona. Recull l’encàrrec i dur a terme una política cultural concreta”

Jaume Graupera, president del Patronat Municipal de Cultura

IMPEM - Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró
“L’Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró es dedica a la promoció de la ciutat en aquest sentit. És a dir, a millorar la posició econòmica de la ciutat tant des del punt de vista de la creació i el suport d’empreses com de l’ocupació i la generació de llocs de treball”.

Antoni Civit, president de l’Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró