El futur local dels Capgrossos a l’Escorxador pren forma

L’assemblea anual ha d’autoritzar la signatura del conveni amb l’Ajuntament

Demà, disssabte 29 a la tarda, se celebra l’Assemblea ordinària de la colla castellera Capgrossos de Mataró. En el transcurs d’aquesta s’abordaran diversos temes però el punt estrella de l’ordre del dia serà el que tractarà sobre el futur local a l’Escorxador. La Junta de la colla ja ha arribat a un principi d’acord amb l’Ajuntament per a la construcció de l’esperat local i sols necessita l’autorització de l’òrgan sobirà de la colla per ratificar el conveni amb l’Ajuntament que hauria de fer possible la nova seu blava per a finals del 2006.

Ha estat aquest matí, avui divendres, quan Sergi Valdé, en representació dels Capgrossos, i Joan Antoni Baron i Arcadi Vilert, alcalde i president de PUMSA, respectivament, han signat un conveni entre la Colla Castellera i el consistori per a la cessió del sòl, la redacció del projecte i contrucció de la futura seu de la colla castellera.

El camí fins el dia d’avui no ha estat fàcil. El Capgrossos neixen el 1996 i assagen a Can Marfà d’on passen, l’any següent al Joanot Martorell on encara hi fan els assajos. Ni l’entesa trencada a darrera hora amb l’Aliança pel Casal del Carrer Bonaire ni la cessió per part municipal d’un local social a La Presó van solventar la problemàtica de veure com la cinquena millor colla seguia sense local propi en condicions. Els esforços per esmenar aquest greuge –malgrat el qual la colla ha arribat a consolidar-se a l’elit- van rebre un fort impuls l’any 2002 quan el Ple Municipal, amb el vot unànime dels partits, acordava treballar per un local digne per la colla capgrossa.

Finalment, nou anys més tard la situació sembla més dolça que mai i és que ja hi ha un principi d’acord – “molt ferm” segons les dues parts- per dur l’ansiat local al solar que hi ha darrera l’Escorxador, entre els carrers Quijote i Herrera. El projecte de local, a més, contemplarà una edificació de nova planta dissenyada per la pràctica de l’activitat castellera i realitzada per un equip d’arquitectes de la pròpia colla. El tracte podria tancar-se amb la signatura d’un conveni a tres bandes, entre l’Ajuntament, PUMSA i la colla per a la cessió de l’espai el primer, l’edificació els segon i l’ús del mateix en règim de lloguer els tercers.

Tot el que la colla necessita
El que, amb tota probabilitat, serà el nou local dels Capgrossos ocuparà un solar de 564,79 metres quadrats i tindrà tres plantes amb els equipaments necessaris pel ple desenvolupament d’una colla castellera. Sales administratives, un gimnàs, un bar autogestionat, una sala d’actes, vestidors amb dutxes, magatzems, arxius, sala insonoritzada pels grallers i tabalers, sales d’estudis, de reunions i, sobretot, el gran cub per assajar són algunes de les dependències que contempla el projecte sobre el que es treballa. El gran cub on s’assajaran els castells, més gran que l’actual pati del Joanot Martorell està dissenyat perquè hi càpiga un tres de deu, el més gran dels castells que es fan.

El cost del projecte ascendeix a la xifra de 1.057.000 euros dels quals la colla dels Capgrossos n’assumirà directament 317.000 euros. “Som l’única entitat de Mataró que demana un local i es disposa a abonar aquesta quantitat de diners. Això ha fet fàcil l’entesa” comenta Carles Guanyabens, encarregat del local fins ara tot i que aquesta tarda substituirà Sergi Valdé –amb qui s’intercanvia càrrecs- al capdavant de la colla com a Delegat. Després de l’edificació, els Capgrossos gaudirien exclusivament de l’ús de l’equipament en règim de lloguer per una xifra aproximada de 12.000 euros l’any al llarg d’una durada que oscil·la entre els 30 i els 50 anys segons intencions de l’Ajuntament o la colla.

Equipament de ciutat
Els Capgrossos han renunciat a un dels criteris que es van imposar per trobar local, la centralitat, en creure en el projecte de l’Ajuntament d’impulsar la zona i fer d’aquella part del barri de Les Santes-Escorxador un “equipament de ciutat”. “Al no haver-hi alternatives i al anunciar-nos que la zona rebrà un impuls amb la nova biblioteca i una nova escola bressol, hem renunciat a un local cèntric i hem apostat per aquest local que ens va de meravella. I no és tant, són deu minuts caminant fins a Santa Maria", explica Guanyabens.

El local va ser anunciat per l’alcade Baron com una realitat per la diada dels Capgrossos de novembre del 2006. Això va dir l’alcalde –que s’ha près el tema com una qüestió personal- en la celebració de la darrera diada. “Ho veiem just” diu Guanyabens, que explica els terminis previstos un cop firmat el conveni “tres mesos per llicències i terminis i 19 mesos per edificar”. Des de la colla es treballa amb la idea d’arrancar ja la temporada de l’any 2007 a la nova ubicació de l’Escorxador tot i que s’espera el local com a regal en l’any del desè aniversari, el 2006.

Un local merescut
El nou local ha de permetre segons el fins ara Delegat de la colla Sergi Valdé “acabar de consolidar l’entitat a nivell local, comarcal i nacional”. Valdé assegura que és el millor moment per fer aquesta operació “amb la colla consolidada a l’elit castellera i l’interés de l’Ajuntament en nosaltres com a element dinamitzador”. La Junta Capgrossa diu, a més, amb la boca petita, que el local és “el plus” que toca a l’entitat després de quasi una dècada.

Pendents de la votació d’avui, es passarà a negociar amb l’Ajuntament una acord ja definitiu. Hi ha serrells a negociar com l’ús del pati de l’Escorxador, una façana major o una plaça dura davant del local. En tot cas la sintonia entre colla i administració és evident i com diuen Valdé i Guanyabens, “ha arribat el moment que la colla assumeixi el cost del local i que Mataró i comarca s’hi involucrin". A cop de patrocinadors i ajudes, la colla confia no haver de demanar cap crèdit. L’hora de tallar la cinta a la nova casa dels Capgrossos s’acosta.