Qui és qui?

Coneixem de prop els candidats que es presenten a l'alcaldia de Mataró

  • Redacció // Fotos: Daniel Ferrer-Arxiu
  • Dimecres, 22 Maig 2019 17:45

Ciutat 2017/2019, eleccions generals

Aquest diumenge, 87.745 mataronins i mataronines tenen una nova cita amb les urnes per escollir els seus representants a l'Ajuntament. La campanya per les municipals ja està feta i ara només queda esperar que els col·legis electorals abaixin la persiana la nit del 26 de maig i es conegui el veredicte.


Tots i cadascun dels deu alcaldables es juguen la seva cadira al consistori i la possibilitat de governar a la capital del Maresme durant el mandat 2019-2023. A més a més, ho fan 40 anys després dels primers comicis democràtics, celebrats el 1979, i en el marc d'una escenografia política més fragmentada que mai.

Amb l'objectiu de conèixer de prop els perfils de cada candidat, encetem un reportatge dedicat a parlar sobre les peculiaritats personals i professionals dels diferents caps de llista: David Bote (PSC), Alfons Canela (Junts per Mataró), Francesc Teixidó (ERC), Montse Morón (Volem Mataró-Alternativa), Cristina Sancho (Cs), José Manuel López (PP), Carme Polvillo (CUP), Mónica Lora (Vox), Sergi Morales (En Comú Podem) i Anna Brun (Primàries).

Diumenge, 87.745 mataronins  estan cridats a votar en uns comicis amb deu candidatures

Els alcaldables han aprofitat l'ocasió per explicar quin és el seu vincle amb Mataró, quines raons els van portar al món de la política i què els agrada més i menys del municipi.

D'altra banda, tots els candidats han mostrat la seva faceta més informal, la que veu la llum quan abandonen el consistori: aficions, llibres i pel·lícules preferides i, fins i tot, destinacions que en algun moment de les seves vides voldrien visitar. Amants de l'esport i de la platja, excursionistes en potència o públic fidel d'algunes de les festes i tradicions amb més fama a la ciutat. Així es defineixen els aspirants a rebre la vara d'alcalde.  

El perfil dels alcaldables

Ciutat 2017/2019, qui es qui- alcaldables mataronins

M'agrada Mataró per la suma de molts factors; sempre que he marxat hi he acabat tornant".

David Bote - PSC-CP

"Les ganes i la il·lusió de millorar Mataró, la responsabilitat i seguir impulsant els projectes pendents" animen David Bote a presentar-se de nou com a alcaldable. Doctor en Física i professor, aquest mataroní afirma que el que més li agrada de la ciutat és la suma de molts factors: "La platja, la muntanya i el nucli històric, i les persones que hi viuen".
Bote defineix Mataró com "el lloc on sempre torna". I és que, per motius laborals, el candidat ha hagut de marxar diverses vegades de la ciutat. L'actual alcalde, però, també viatja per plaer. De fet, una de les seves destinacions predilectes és Chicago, la tercera ciutat amb més habitants dels Estats Units, el país que ha vist néixer els dos grups de música que més escolta en època de campanya a Spotify: Bon Iver i The Lumineers. Llegir i escriure se sumen a la seva llista d'aficions. Una novel·la predilecta? "'Sara i  els silencis', de Maria Escalas".


Ciutat 2017/2019, qui es qui- alcaldables mataronins

 Soc optimista, constant i amant de l'esport i de la zona forestal del municipi".

Alfons Canela - JUNTS PER MATARÓ

Advocat de professió i nascut a Tiana, Alfons Canela va aterrar a Mataró fa 15 anys. Ara compagina la seva vida professional i la seva vocació política com pot, conscient que aquest municipi requereix "una atenció absoluta i molt complexa en tots els sentits".
La seva entrada en aquest món va estar impulsada per l'exalcalde de Mataró, Joan Mora. "Som amics gràcies a l'afició que compartim per l'esquí i les excursions, i va ser ell qui em va animar a afiliar-me a Convergència l'any 2012", afirma.
El candidat de Junts per Mataró es defineix com una persona optimista i constant, i un amant de l'esport i de la zona forestal del municipi. Canela és també un viatger empedreït amb moltes ganes de visitar el Sudan i Etiòpia. En aquest sentit, si hagués de triar, ho té força clar: a la maleta hi ficaria la trilogia d''El senyor dels anells' i un dels àlbums de Lou Reed.


Ciutat 2017/2019, qui es qui- alcaldables mataronins

Em definiria com una persona normal que intenta no només semblar-ho sinó ser-ho".

Francesc Teixidó - ESQUERRA REPUBLICANA

"Contribuir al fet que tothom tingui les mateixes oportunitats" porta Francesc Teixidó a presentar-se a l'alcaldia de Mataró en aquests comicis. Ho fa després de quatre anys dedicats en exclusiva a la seva feina de portaveu del grup municipal d'ERC.
Mataroní de tota la vida, aquest enginyer agrònom va cursar els seus estudis a Lleida. Tanmateix, Teixidó ha treballat en diversos àmbits com la consultoria, la banca o la transformació de residus en biocarburants sintètics. En el seu temps lliure, el candidat escolta Bruce Springsteen o David Bowie i planeja el seu viatge al Japó, país que voldria visitar amb tota la família.
Posats a triar, el que més li agrada del municipi és la seva llum i el carrer Sant Agustí. El que menys, la situació en què es troben barris com Rocafonda o Cerdanyola. D'altra banda, a l'hora de definir-se ho té clar: "Soc una persona normal, que intenta no només semblar-ho sinó ser-ho".


Ciutat 2017/2019, qui es qui- alcaldables mataronins

 M'agrada molt la poesia, de tant en tant escric, i desconnectar a la muntanya per a mi és molt necessari".

Montse Morón - VOLEM MATARÓ - ALTERNATIVA

La política com a lluita de drets sempre ha estat present a casa de Morón, i ja des de jove col·laborava amb allò que creia que s'havia de defensar. Tot aquest bagatge l'ha convertit en una persona "generosa, lluitadora i compromesa". També la connexió amb el món agrícola i la terra li ve de família, i per això és una enamorada de la muntanya.
El mar, la muntanya, la sensació de poble que es respira al barri de Cirera, la tranquil·litat de conèixer la gent, la riquesa cultural, que sigui una ciutat gran amb ànima de poble... Per a la candidata de Volem, "Mataró és una ciutat per viure".
Ha cursat estudis diferents i molt variats, però al que s'ha dedicat més anys ha estat al món sanitari: geriatria, psicologia, auxiliar d'infermeria, treballadora familiar... Tot i  això, ha tocat des del marxandatge fins a fer de caixera. "Soc una treballadora nata", assegura.


Ciutat 2017/2019, qui es qui- alcaldables mataronins

Caminar pel centre de la ciutat i pel passeig marítim m'ajuda a desconnectar.

Cristina Sancho - Ciutadans

L'interès de Cristina Sancho per la política ve de lluny: "Quan era ben petita em sabia el nom de tots els ministres i no vaig dubtar a l'hora d'estudiar la carrera de Ciències Polítiques". L'alcaldable de Ciutadans també s'ha format en el món de l'empresa i l'economia, i actualment es dedica a la consultoria financera, estratègica i d'organització.
La candidata va néixer a Barcelona, però ha viscut gran part de la seva vida a Mataró. "És la ciutat on la meva parella i jo vam decidir tenir fills i formar una família perquè ens hi sentim molt còmodes", explica. De fet, el centre de la ciutat i el passeig marítim són dues de les seves zones preferides a l'hora de desconnectar i passar una bona estona.
Anar d'excursió a la muntanya és una altra de les aficions de Sancho, que no triga a confessar-se fan del film 'Forrest Gump', lectora fidel del gènere històric i una persona "racional i passional" a parts iguals.


Ciutat 2017/2019, qui es qui- alcaldables mataronins

Mataró sempre ha estat una ciutat molt habitable i acollidora.

José Manuel López - Partit Popular

Criat a Cirera, José Manuel va estudiar Magisteri a Barcelona i ha exercit de mestre durant 22 anys. Abans de marxar a la mili, però, va treballar durant tres anys en una empresa tèxtil d'un tiet fent "de tot". L'assassinat de Miguel Ángel Blanco el 1997, que recorda com "un moment molt dur", va ser el punt d'in exió que va portar-lo a implicar-se en política. Des de petit li han agradat molt els canaris, sempre n'ha tingut, i des de fa 20 anys fa de jurat per tot Espanya, i alguna vegada per Europa, d'exposicions de canaris. A ció que comparteix també amb una altra, i és que des del 1992 és confrare. De Mataró remarca el teixit social "que et fa sentir part de la ciutat". Per contra, lamenta que "la deriva dels últims anys ha acabat convertint una ciutat amb personalitat pròpia en una més de l'àrea metropolitana". 


Ciutat 2017/2019, qui es qui- alcaldables mataronins

L'activisme exigeix molt de tu, però també hi ha un retorn que et fa créixer i millorar com a persona".

Carme Polvillo - CUP

De Mataró de sempre, assegura que el que més li agrada de la ciutat és la seva gent. I si pensa en un lloc, és les Cinc Sénies, el que més li agrada per passejar i estar amb si mateixa i els seus pensaments.
Es considera una privilegiada per viure "en uns estàndards de benestar" i confessa que "és dur" veure que hi ha gent que no té accés a l'habitatge, a l'alimentació o al lleure. D'aquí sorgeix una mica el seu activisme, tot i que el primer pas va ser des d'un grup de pares de l'escola bressol.
Gairebé tota la seva trajectòria professional l'ha passat a l'escola especial Les Aigües, a excepció dels últims quatre anys, durant els quals, per conciliar vida laboral i política, ha treballat en una escola d'adults en un centre penitenciari.
Ara que els seus fills són independents, pensa seguir els seus passos i veure món. Conèixer Bombay, on la seva filla va viure uns mesos, va ser "una de les vivències més impactants".


Ciutat 2017/2019, qui es qui- alcaldables mataronins

 Compartir moments amb la família i les amigues són les meves dues grans aficions.

Mónica Lora - VOX

La candidata a l'alcaldia per Vox es torna a presentar a les eleccions "amb l'objectiu de millorar el municipi i frenar la degradació que estan patint alguns dels seus barris". Ho fa quasi una dècada després d'iniciar la seva carrera política, món en el qual va entrar mentre cursava un grau de superior de formació professional en Educació Infantil. "Vaig decidir que havia d'ajudar a transformar la ciutat on he nascut i he viscut tota la vida", explica.   
Compartir moments amb la seva família i amigues són les seves dues grans aficions. D'altra banda, Lora també escolta grups com Nena Daconte o Café Quijano i solistes com Julio Iglesias. "No sóc gaire cinèfila ni viatgera, però m'agrada molt la moda i el disseny des de sempre", assenyala.
La mataronina es defineix com una persona sociable i apunta que un dels seus escriptors de capçalera és alhora amic: Javier Barraycoa, autor d''Historias ocultadas del nacionalismo catalán'. 


Ciutat 2017/2019, qui es qui- alcaldables mataronins

Una de les coses que tenim els mataronins és que no valorem prou la ciutat on vivim".

Sergi Morales - EN COMÚ PODEM

Nascut a Mataró, ha voltat molt durant anys per qüestions de feina i en fa dos que va tornar de Xile. Viure fora i viatjar l'ha fet valorar encara més casa seva, explica, amb "tot el que té una gran ciutat, però també amb les coses maques de poble, com conèixer els veïns o anar a la botiga de sempre".  Políticament inquiet, ha estat vinculat ja des de ben jove a diferents moviments socials i a l'activisme —associació de veïns de Cirera, fundador de l'espai Pampalluga, participació sindical a CCOO, a la plataforma antifeixista, implicat en les festes del barri...—. Provinent d'una família humil, es va posar a treballar aviat i va combinar la feina amb els  estudis a distància a la UOC: primer empresarials i després llicenciatura d'ADE, seguits de diferents postgraus.
D'aficions en té unes quantes, però de temps no tant, assegura. Quan pot, li agrada sortir a córrer pel passeig i anar a la muntanya per desconnectar, pensar i respirar aire net.


Ciutat 2017/2019, qui es qui- alcaldables mataronins

Soc apassionada, entregada, creativa i santera. Les Santes són un moment molt especial".

Anna Brun - PRIMÀRIES

Les arrels mataronines de l'Anna arriben del seu  pare i la seva mare, tots dos nascuts a la ciutat. Amb un llarg currículum d'estudis en magisteri, psicologia, màsters i postgraus, demostra la seva inquietud per "trobar solucions a les coses i formar-se al màxim per dominar el tema que l'interessa". L'educació és una de les seves grans preocupacions, per a la qual ha treballat sempre.
La platja és la gran joia de Mataró per a l'Anna, i confessa que afortunada que se sent en passar pel passeig marítim quan va a fer aquagym, una de les seves aficions.
També se sent orgullosa de l'art i la cultura de la ciutat, com la Nau Gaudí. En canvi no ho està de la Riera, que té la sensació que està "bruta, deixada i no brilla". En general, la brutícia a la ciutat és una de les coses que més pena li fan. "I no culparia només l'Ajuntament —explica— sinó les persones incíviques que ho provoquen".