Què llegim?

Recomanacions mataronines per Sant Jordi

  • Redacció // Fotos: arxiu i cedides
  • Dilluns, 22 abril 2019 08:00

Cultura 2019, Sant Jordi 2019

N'hi ha que ja saben quin llibre volen que els regalin setmanes abans de la diada. D'altres, ni hi pensen i es deixen sorprendre per les propostes que els seus éssers estimats els regalen. Però sempre en queden d'altres, tant si són dels que reben com dels que regalen, que naveguen (i alguns que naufraguen) enmig del mar de llibres que inunda els carrers de la ciutat el 23 d'abril.

Per això, des del Tot Mataró, hem volgut recollir algunes recomanacions d'autors mataronins, amb l'objectiu d'ajudar-vos a trobar el llibre perfecte per Sant Jordi. Cada autor n'ha escrit algun que trobareu a les paradetes de llibres, però en recomanen un altre de diferent, un llibre que a ells els ha inspirat d'alguna manera.

D'història, de poemes, de sexualitat, d'autoajuda, històrics... N'hi ha de tot tipus i per a tots els gustos. Sant Jordi és un dia en què la tradició evoca l'amor, però el poble declara una reivindicació cultural. Tant per a lectors assidus com per als que no troben mai temps per llegir, dimarts és un bon dia per començar una lectura.

El llibre recomanat...

Cultura 2019, Sant Jordi 2019

Últim llibre: 'El mapa no es el territorio. Mi viaje hacia la consciencia transpersonal'
Editorial: Sirena de los Vientos (Madrid)
Temàtica: Psicologia i interioritat

Jaume Patuel recomana:
'No eres quien tú crees (eres mucho más)', de David Richo
"Ens trobem en una societat emergent sense punts de referència socials vàlids per a tothom. Una societat plural en cultures. I cal afermar la pròpia identitat de poble o país. Un terme que surt molt avui és 'ego'. Cal, per tant, comprendre què vol dir. Aquest llibre és un bon ajut per comprendre’s i comprendre."


 

Cultura 2019, Sant Jordi 2019

Últim llibre: 'Encara hi ha papallones al jardí'
Editorial: Cossetània
Temàtica: Contes i narracions per a adults

Emilia Illamola recomana:
'Pedra de toc', de Marta Nadal
"Un llibre que es pot considerar de memòries, ja que abasta les impressions i vivències que va escriure Maria Aurèlia Capmany de 1939 a 1962 i ens ofereix l’oportunitat de rellegir, o bé descobrir, una de les obres més personals de la literatura catalana de postguerra, la primera part de la qual, publicada per Nova Terra, no va veure la llum fins l’any 1970."


 

Cultura 2019, Sant Jordi 2019

Últim llibre: 'Camí ral. De l'Hotel suís a l'Havana'
Editorial: Autoedició
Temàtica: Història

Pilar González-Agápito recomana:
'El fil invisible', de Gemma Lienas
"La protagonista de la novel·la es troba en un moment d’incerteses. Estima el seu marit? Vol ser mare? Quin serà el guió del seu treball? Per sortir de tants dubtes, accepta la invitació a una festa familiar. La novel·la ens introdueix en dos mons. El primer, recuperar una història familiar amb el pretext de l’aniversari de la besàvia, i l'altre, descobrir la vida de Rosalind Franklin, una científica. Una bonica novel·la."


 

Cultura 2019, Sant Jordi 2019

Últim llibre: 'Consideraciones'
Editorial: Círculo Rojo
Temàtica: Autoajuda

Maribel Genzor recomana:
'Habitar la incertidumbre', de Lola Irún
"Un recorregut vital. Parla de l'atzar i l'enigma que travessa la condició humana. Del temps, la creació poètica, les lectures i l'amor com a nucli central de l'existència. En la segona part, versos concisos al·ludeixen amb ironia a la visió imperfecta de l'existència. Vivim una època en què la tecnologia avança, però l'empatia naufraga. El poemari comença amb un interrogant i acaba en el silenci."


 

Cultura 2019, Sant Jordi 2019

Últim llibre: 'Camioneres' (il·lustració Lyona Ivanova)
Editorial: Savanna Books
Temàtica: Còmic

Bel Olid recomana:
'La paraula més sexy és sí', de Shaina J. Machlus (traducció de Núria Parés)
"És una reflexió sobre les relacions sexuals, sobre com ens relacionem amb les altres persones i, sobretot, tracta del respecte. Crec que és molt important que tothom aprengui sobre el respecte, el consentiment i l’entusiasme en l’àmbit de la sexualitat."


 

Cultura 2019, Sant Jordi 2019

Últim llibre: 'Tot el bé i tot el mal'
Editorial: Columna edicions
Temàtica: Novel·la

Care Santos recomana:
'Visc i visc i visc', de Maggie O’Farrel
"Llibre autobiogràfic que narra 17 experiències properes a la mort que ella mateixa ha viscut; des d’una vegada que va témer que agafaria la SIDA fins a una altra que va estar a punt d’ofegar-se. Experiències molt emocionants i que commouen perquè són escrites des de la veritat. Una obra  que combina l’emoció de la ficció i la veritat de les coses viscudes d'una autora amb una qualitat fantàstica."


 

Cultura 2019, Sant Jordi 2019

Últim llibre: 'Greuges i desgreuges'
Editorial: Ara llibres
Temàtica: Història

Joan Safont recomana:
'Serem Atlàntida', de Joan Benesiu

"Després de l’èxit de 'Gegants de Gel', l’escriptor valencià torna amb una ambiciosa novel·la sobre la identitat personal i europea, en un moment de crisi col·lectiva. Posa èmfasi en la relació entre aquesta identitat i la memòria i reflexiona, en un relat ple de referències culturals creuades, en la idea de frontera, en què es deixa veure la influència d’autors com Claudio Magris, Enrique Vila-Matas o W.G. Sebald."


 

Cultura 2019, Sant Jordi 2019

Últim llibre: 'Sara i els silencis'
Editorial: Ara llibres
Temàtica: Novel·la

Maria Escalas recomana:
'Sara i Jeremies', de Sebastià Alzamora
"Un llibre que penso que està cridat a ser un clàssic. És la primera novel·la de l’autor (2002) i té una trama espectacular. A més, em fa gràcia que la protagonista es digui Sara, com la de la meva segona novel·la, tot i que no té res a veure amb la meva elecció. És un drama rural i té uns personatges amb molta riquesa i una història que corprèn. Un llibre que s’ha de llegir."


 

Cultura 2019, Sant Jordi 2019

Dia de recuperació per al sector

Els llibreters es preparen per a un dia clau

Sant Jordi representa un dia per "consolidar la recuperació del sector", assenyala la presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya M. Carme Ferrer.
L'entrada de les noves tecnologies, els canvis d'hàbits i els preus són alguns factors que van portar escriptors i llibreters a navegar a contracorrent, tot i que la tendència és de mica en mica més positiva.

La diada, juntament amb la Fira del Llibre, fa que hi hagi un pic de vendes molt important per a les llibreries. De mitjana, venen entre un 5% i un 10% de la facturació anual, en funció de la mida (les petites en treuen més percentatge). Però cal comptar també que el dia suposa més despeses de les que normalment tenen, entre personal i parades.

D'altra banda, és l'únic dia de l'any en què poden oferir un 10% de descompte gràcies a l'acord entre editorials i llibreries, fet que també afavoreix les vendes. Normalment, només poden fer un 5%, i el 23 d'abril s'hi afegeix un altre 5% que les editorials fan a les llibreries.